CevichePorcja dla 6 osob. Czas przygotow. 6 godz.700 g filetow bez skory ze swiezej makreli lub innej ryby mors,400 ml swiezego soku cytrynowego,70 ml oliwy z oliwek,3 zabki czosnku,700 g pomidorow,100 g cebuli,2 lyzki drobno pokrojonej swiezej kolendry,80 g posiekanych zielonych oliwek,2 lyzki posiekanych marynowanych chilli serranos,100 ml keczupu,2 lyzki oregano,2 lyzki pasty z papryki,sol, pieprz,oliwki do przybrania.1. Filety oplukac, osuszyc i pokroic w kostke. Wlozyc do ceramicznego lubszklanego naczynia. Zalac sokiem cytrynowym i marynowac w pokojowej temp.2,5 godz.2. W malym garnku rozgrzac oliwe, wrzucic czosnek i smazyc 3 min. Czosnek wyjaci odrzucic, a oliwe ostudzic.3. Pomidory sparzyc, zdjac skorke, pokroic na kawalki i usunac pestki (sok zpomidorow zachowac). Cebule obrac i drobno posiekac.4. Do szklanej miski wlozyc pomidory, cebule, kolendre, oregano, keczup, chilli, oliwki i paste z papryki. Wlac ostudzona oliwe i sok z pomidorow. Doprawic sola i pieprzem, wymieszac i odstawic.5. Rybe wyjac z marynaty i 3 razy oplukac w zimnej wodzie. Nastepnie zalac wodamineralna i moczyc przez 5 min. Po wyjeciu z wody dobrze osaczyc i przelozycdo miski z pomidorami i przyprawami. Wymieszac, przykryc i wstawic na 3 godzdo lodowki.6. Podawac na szklanym polmisku. Przybrac oliwkami (talerz mozna postawic nalodzie).Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 16 "Kuchnia meksykańska", strona 10.
pmm3