Ryz z soczewicaPorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 2 godz.120 g soczewicy,230 g ryzu,1-2 lyzki oliwy,woda,1 cebula,2 lyzki sklarowanego masla lub oleju,sol, pieprz,1 lyzka ziaren sezamowych,140 ml naturalnego jogurtu,1 lyzeczka miety,1/8 lyzeczki chilli.1. Soczewice przebrac, umyc pod biezaca woda. Ryz umyc i moczyc przez 30 min. wduzej ilosci wody. Stara soczewica rowniez wymaga moczenia.2. Soczewice przelozyc do tak duzego garnka, aby ryz i soczewica wypelnily godo polowy. Zalac woda na wysokosc 3 cm. Zagotowac, zmniejszyc ogien i gotowac do miekkosci (od 15 min. do 1 godz.). Dodac wody jesli trzeba. Stara soczewica wymaga dluzszego gotowania.3. Do ugotowanej soczewicy dodac odcedzony ryz. Dobrze wymieszac, dodac sol,pieprz, 1 lub 2 lyzki oliwy i zalac woda na wysokosc 8 cm od dna garnka. Zagotowac, zmniejszyc ogien, zakryc pokrywka i gotowac 15 min. Sprawdzic, czyryz jest gotowy. Jesli trzeba, gotowac jeszcze 5 min.4. Cebule pokroic na plasterki i usmazyc na zloty kolor na masle lub oleju.Obsuszyc na bibulce.5. Ziarna sezamowe uprazyc na suchej patelni.6. Ryz z soczewica przelozyc do miski, przybrac smazona cebula i posypac ziarnem sezamowym. W osobnej misce podac jogurt wymieszany z mieta i chilli.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 15 "Kuchnia arabska", strona 78.
pmm3