Jaja a la flaczki.rtf

(6 KB) Pobierz
Jaja a la flaczki

Jaja a la flaczki

 

Składniki:

8 jaj ugotowanych na twardo

4 duże cebule

szklanka białego wytrawnego wina

2 łki masła

łka mąki

3 łki startego ostrego żółtego sera

łka tartej bułki

l

pieprz

pieprz cayenne

 

Obrane cebule pokrój w cienkie półplasterki, zeszklij na połowie masła, oprósz mą i dokładnie wymieszaj. Potem zalej winem i duś na małym ogniu około 30 minut.

 

Żaroodporne naczynie wysmaruj masłem, po czym układaj warstwami pokrojone w plastry jaja i uduszoną cebulę. Każ warstwę posypuj solą, pieprzem i pieprzem cayenne. Ostatnią warstwę posyp wymieszanym z tartą buł serem i grudkami masła, wstaw do nagrzanego piekarnika na 15 minut.

 

Podawaj z frytkami i zieloną sałatą lub surówką z pomidorów.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin