SZCZUPAK DUSZONY.doc

(20 KB) Pobierz
SZCZUPAK DUSZONY

SZCZUPAK  DUSZONY

Z RZEPĄ I WINEM

SKŁADNIKI:

1kg szczupaka             2 cytryny

2 rzepy czarne              2marchewki

½ selera                       1cebula

2liśie laurowe              4 ziela angielskie

2łyżki masła                1łyżka miodu gryczanego

2szkl.białego wina        sól,        pieprz

 

Skroić marchewkę na  zapałkę, cebulę pokroić w pół plasterki,

dać na patelnię z rozpuszczonym masłem i dusić aż  będą miękkie.

Dzwony szczupaka dać do żaroodpornego naczynia i na to

wszystko nałożyć masę jarzynową. Dać przyprawy ;

sok z ½ cytryny ,białe wino i miód. Mód rozrobić w odrobinie

wina .Wlać do garnka resztę wina dać sól, pieprz ,ziele angielskie

2 liście laurowe.

Garnek musi być bardzo szczelny można go okleić ciastem.

Naczynie wstawić do temp. około 180 C na  40 min.

Wyjąć delikatnie rybę na półmisek i zalać sosem.

SMACZNEGO!!!

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin