Z RZEPĄ I WINEM
SKŁADNIKI:
1kg szczupaka 2 cytryny
2 rzepy czarne 2marchewki
½ selera 1cebula
2liśie laurowe 4 ziela angielskie
2łyżki masła 1łyżka miodu gryczanego
2szkl.białego wina sól, pieprz
Skroić marchewkę na zapałkę, cebulę pokroić w pół plasterki,
dać na patelnię z rozpuszczonym masłem i dusić aż będą miękkie.
Dzwony szczupaka dać do żaroodpornego naczynia i na to
wszystko nałożyć masę jarzynową. Dać przyprawy ;
sok z ½ cytryny ,białe wino i miód. Mód rozrobić w odrobinie
wina .Wlać do garnka resztę wina dać sól, pieprz ,ziele angielskie
2 liście laurowe.
Garnek musi być bardzo szczelny można go okleić ciastem.
Naczynie wstawić do temp. około 180 C na 40 min.
Wyjąć delikatnie rybę na półmisek i zalać sosem.
SMACZNEGO!!!
Anitra_