SKŁADNIKI:
1kg mięsa bez kości /pieczeniowe/
2pomidory /bez skórki/
2cebule 1liść laurowy
4ziarnka ziela angielskiego 4 łyżki masła
½ cytryny ½ łyżki cukru
1 łyżka mąki 1łyżka bułki tartej sól pieprz
Do garnka dać 4łyżki masła [1/3 kostki]i trochę oliwy [2łyżki]
Kawałek wołowiny nasolić, popieprzyć i włożyć do garnka
z masłem i oliwą opiec. Garnek może być mały aby podniósł
się poziom tłuszczu-duży ogień. Po opieczeniu mięsa dodać
2liście laurowe, ziele angielskie , pokrojoną cebulę w pół plasterki
pomidory i dusić na wolnym ogniu podlewając wodą.
Robienie farszu:
Na patelnie dać 1/3 kostki masła roztopić –dać chrzan ,
Sok z cytryny i dusić kilka minut. Zdjąć z ognia do tego dodać
Bułki tartej aby całość tak zgęstniała by można było nadziewać
plastry mięsa. Wcześniej doprawić to solą i pieprzem.
Nacięte mięso w plastry nadziewać farszem i z powrotem
Włożyć do garnka i dusić jeszcze 30min pod przykryciem.
Mięso pokroić w plastry i ułożyć na salaterkę dać sos.
SMACZNEGO!!!
Anitra_