PIECZE WOOWA.doc

(20 KB) Pobierz
PIECZEŃ WOŁOWA

PIECZEŃ   WOŁOWA

NADZIEWANA  CHRZANEM

SKŁADNIKI:

1kg mięsa bez kości /pieczeniowe/

2pomidory /bez skórki/

2cebule          1liść laurowy

4ziarnka ziela angielskiego         4 łyżki masła

½ cytryny                ½ łyżki cukru

1 łyżka mąki    1łyżka bułki tartej     sól   pieprz

Do garnka dać 4łyżki masła [1/3 kostki]i trochę oliwy [2łyżki]

Kawałek wołowiny nasolić, popieprzyć i włożyć do garnka

z masłem i oliwą opiec. Garnek może być mały aby podniósł

się poziom tłuszczu-duży ogień. Po opieczeniu mięsa dodać

2liście laurowe, ziele angielskie , pokrojoną cebulę w pół plasterki 

pomidory i dusić na wolnym ogniu  podlewając wodą.

Robienie  farszu:

Na patelnie dać 1/3 kostki masła roztopić –dać chrzan ,

Sok z cytryny i dusić kilka minut. Zdjąć z ognia do tego dodać

Bułki tartej aby całość tak zgęstniała by można było nadziewać

plastry mięsa. Wcześniej doprawić to solą i pieprzem.

Nacięte mięso w plastry nadziewać farszem i z powrotem

Włożyć do garnka i dusić jeszcze 30min pod  przykryciem.

Mięso pokroić w plastry i ułożyć na salaterkę dać sos.

   

SMACZNEGO!!!

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin