KRÓLIK PIECZONY ZE ŚMIETANĄ
Dziki królik pieczony
2 combry dzikiego królikaopłukać pod bieżącą zimną wodą, obsuszyć, obrać z błon od combrów oddzielić uda, przednie skoki i łaty (części brzuszne) natrzeć solą i świeżo zmielonym pieprzempokroić w plasterki 125 g boczkui wyłożyć nimi brytfannę, oczyścić 1 pęczek włoszczyznyumyć, drobno pokroić, rozłożyć na plasterkach boczku, na wierzchu położyć królicze uda, przednie skoki i łaty, posmarować te części królika pewną ilością z 30 g roztopionego masłai brytfannę wsunąć na ruszt do piekarnika. Temperatura pieczenia: w piekarniku tradycyjnym(uprzednio nagrzanym) około 225°C w piekarniku z termoobiegiem(nie nagrzanym) około 200°C. Czas pieczenia:około 55 minut. Po około 30 minutach pieczenia podlać mięso 125 ml (1/8 l) gorącej wodycombry królicze posmarować pozostałym roztopionym masłem, dołączyć do już pieczonych kawałków i razem dalej piec, upieczone w sam raz mięso pozostawić po wyjęciu z brytfanny na 10 minut w spokoju, by równomiernie ułożył się w nim sok, potem pokroić mięso z combrów na plasterki, wyłożyć na podgrzany półmisek, postawić w cieple, sos pieczeniowy z rozdrobnioną włoszczyzną rozgrzać, wmieszać 150 g kremowej śmietany (18%)krótko razem pogotować, sos doprawić do smaku solą. Dodatek:Najlepiej pasują ziemniaki z wody i brokuły.