KRÓLIK PIECZONY ZE ŚMIETANĄ.docx

(12 KB) Pobierz

KRÓLIK PIECZONY ZE ŚMIETANĄ



Oczyszczonego królika naszpikować wędzoną słoniną, natrzeć ząbkiem czosnku roztartym z łyżką soli i ziołami (tymianek i rozmaryn) . W brytfance roztopić 2 łyżki masła, ułożyć królika, wstawić do piekarnika i piec do miękkości najpierw podlewając rosołem z kostki rosołowej, a potem skrapiając tylko zimną wodą. Gdy miękki, wyjąć, pokrajać na kawałki. Sos podprawić szklanką kwaśnej śmietany (bez dodatku mąki) Gorącym sosem polać mięso. Podawać z czarnymi kluskami i modrą kapustą lub konfiturą z brusznic.

Dziki królik pieczony

2 combry dzikiego królika
opłukać pod bieżącą zimną wodą, obsuszyć, obrać z błon od combrów oddzielić uda, przednie skoki i łaty (części brzuszne) natrzeć
solą i świeżo zmielonym pieprzem
pokroić w plasterki
125 g boczku
i wyłożyć nimi brytfannę, oczyścić
1 pęczek włoszczyzny
umyć, drobno pokroić, rozłożyć na plasterkach boczku, na wierzchu położyć królicze uda, przednie skoki i łaty, posmarować te części królika pewną ilością z
30 g roztopionego masła
i brytfannę wsunąć na ruszt do piekarnika.
Temperatura pieczenia: w piekarniku tradycyjnym
(uprzednio nagrzanym) około 225°C
w piekarniku z termoobiegiem
(nie nagrzanym) około 200°C.
Czas pieczenia:
około 55 minut. Po około 30 minutach pieczenia podlać mięso
125 ml (1/8 l) gorącej wody
combry królicze posmarować pozostałym roztopionym masłem, dołączyć do już pieczonych kawałków i razem dalej piec, upieczone w sam raz mięso pozostawić po wyjęciu z brytfanny na 10 minut w spokoju, by równomiernie ułożył się w nim sok, potem pokroić mięso z combrów na plasterki, wyłożyć na podgrzany półmisek, postawić w cieple, sos pieczeniowy z rozdrobnioną włoszczyzną rozgrzać, wmieszać
150 g kremowej śmietany (18%)
krótko razem pogotować, sos doprawić do smaku solą.
Dodatek:
Najlepiej pasują ziemniaki z wody i brokuły.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin