2 l czarnych porzeczek oczyszczonych z szypułek 1 l spirytusu 96-procentowego 1 l nalewki listkówki 3 goździki 1 kawałek cynamonu (1 cm) 2 laski wanilii 2 szklanki cukru 3 łyżki miodu
Porzeczki opłukać, osączyć, zmiksować, przełożyć do słoja, zalać spirytusem, włożyć goździki, cynamon i wanilię rozciętą wzdłuż no pół. Zamknąć słój i pozostawić w cieple lub na słońcu na 2 miesiące (często nim wstrząsać). Następnie nalew zlać do innnego słoja, a owoce zasypać cukrem, dodać miód i postawić w ciepłym miejscu na 5 - 6 dni. Gdy cukier się rozpuści, zlać syrop, przefiltrować, połączyć z nalewem i listkówką. Pozostawić w chłodnym miejscu na 6 miesięcy. Jeśli nalewkę przetrzyma się no owocach przez rok, będzie wyborna. Przechowywana długo po rozlaniu do butelek staje się coraz lepsza
jot_em18