W metodzie Kiejhdala:
a) przeprowadza się azot w pirosiarczan amonowy za pomocą H2SO4
b) K2SO4 podwyższa temperaturę wrzenia H2SO4
c) wodór redukuje się do wody
d) siarka utlenia się do SO2 lub S2-
Reakcja dichlorowodorku hydroksyloaminy polega na:
a) utlenieniu Fe3+ do Fe2+
b) redukcji Fe3+ do Fe2+
c) barwnej reakcji z Fe3+
d) barwnej reakcji z Fe2+
Role białek:
a) podstawowe źródło energii
b) potrzebne do syntezy enzymów, hormonów, prostaglandyn
c) utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej
d) składnik płynów ustrojowych
Dzienne zapotrzebowanie na białko:
a) mężczyźni 0,57
b) kobiety 0,52
Produkty bogate w białko:
a) mięso
b) ryby
c) mleko
Węglowodany przyswajalne:
a) glukoza
b) fruktoza
c) glikogen
d) pektyny
Produkty nie zawierające błonnika:
a) orzechy
c) pieczywo razowe
Mikroelementy:
a) Zn
b) Mo
c) Mn
d) Mg
Karotenoidy obecne są w :
a) marchwii
b) szpinaku
Zapotrzebowanie na wit. D zależy od:
a) ekspozycji na światło
b) jej syntezy w skórze
c) wieku
Witamina o działaniu p/pelagrycznym:
a) tiamina
b) kw. askorbinowy
c) kw. nikotynowy
d)
Równowaga kwasowo-zasadowa jest zachowana przez:
a) obecne w ustroju zw. buforujące
b) wydalanie CO2 przez płuca
c) wydalanie mocznika
d) wydalanie kreatyniny przez nerki
Artykuły spożywcze alkalizujące:
a) jogurt
b) pieczywo razowe
Mleko jest źródłem:
a) pełnowartościowych białek
b) łatwo przyswajalnych tłuszczy
c) Ca i wit. A
Czynniki zewnątrzustrojowe prowadzące do niedoborów:
a) warunki bytowe
b) jakość produktów
Dieta bogato błonnikowa:
a) w cukrzycy
b) u osób otyłych
c) w niewydolności krążenia
Diety bogato białkowej nie powinno stosować się z :
a) sulfonamidami
b) kofeiną
c) lekami p/zakrzepowymi
d) glikozydami naparstnicy
Wchłanianie Fe jest ograniczone
a) kw. roślinnymi
b) kw. cytrynowym
c) zw. Mg i Ca
d) garbnikami z herbaty
Na pokarmach są obecne takie inhibitory nitrozo amin
a) kw. as korbowy
b) α-tokoferol
c) cysteina
Indygotyna to:
subst. barwiąca
Do barwników naturalnych zaliczmy:
karmel naturalny, kurkumę, chlorofil
SO2 jest:
a) konserwantem
b) wydłuża termin przydatności do spożycia
c) p/utleniaczem
Do emulgatorów zaliczamy:
a) żelatynę
b) fosforany
c) estry mono- i diglicerydów
Clostridium botulinum znajduje się w:
a) konserwach
b) kiełbasach
W metodzie Bertranda:
a) fluorek sodu usuwa wapń uwolniony z kazeiny
b) fluorek sodu klaruje r-r
c) inwersja sacharozy zachodzi pod wpływem H2SO4
d) inwersja laktozy zachodzi pod wpływem HCl
Alkohol amylowy:
a) łącząc się z H2SO4 powoduje wydzielanie się kazeino genu z kazeinianu Ca
b) rozpuszcza wydzielony tłuszcz
Metodą kolorymetryczną oznacza się
a) fosfor, żelazo, wit. C
b) fosfor, żelazo, wit. A
W oznaczaniu wit. A:
oznacza się kolorymetrycznie przez reakcję z Al2O3
Oznaczanie wit. C:
a) kw. szczawiooctowy stabilizuje kw. L-askorbinowy
b) kw. szczawiowy stabilizuje kw. L-dehydroaskorbinowy
c) kw. szczawiowy stabilizuje kw. L-askorbinowy
d) kw. szczawiooctowy stabilizuje kw. L-dehydroaskorbinowy
Podstawę piramidy żywieniowej stanowią:
a) owoce
b) kurczak i fasola
c) kasza i pieczywo
Śmietanę i masło można barwić:
karotenem nat. lub (?)
Stopień kwasowości to:
ilość cm3 ługu potrzebna do zobojętnienia WKT zawartych w 100g tłuszczu lub oleju
Żelazo oznacza się:
a) met. kolorymetryczną
b) na podstawie reakcji z rodankiem
c) zawartość Fe w wodzie nie powinna przekraczać 0,2 μg/dm3
Dopuszczalna zawartość w wodzie:
a) chlorków 300μg/l
b) amoniaku 0,5mg/l
c) chlorków 3mg/l
d) amoniaku 0,5μg/l
Źródła fosforu
Objawy niedoboru tłuszczów
Produkty zafałszowane
Dostępność biologiczna i działanie leków zależą od
Leki których nie należy podawać z mlekiem
Co wpływa na wartość kaloryczną?
Oznaczenie zawartości popiołu
Do grupy artykułów spożywczych zakwaszających zaliczamy:
a) mleko i przetwory
b) jaja
c) buraki
d) chleb
Mleko i jego przetwory są:
a) dobrym źródłem łatwo przyswajalnego białka o dużej wartości biologicznej
b) dobrym źródłem laktozy
c) znaczącym źródłem łatwo przyswajalnych tłuszczów
d) dobrym źródłem Ca i wit. A
Od których czynników zależy zapotrzebowanie na białko?:
a)&#...
karsic