Bromatologia+giełdy.docx

(48 KB) Pobierz

W metodzie Kiejhdala:

a)       przeprowadza się azot w pirosiarczan amonowy za pomocą H2SO4

b)       K2SO4 podwyższa temperaturę wrzenia H2SO4

c)        wodór redukuje się do wody

d)       siarka utlenia się do SO2 lub S2-

 

Reakcja dichlorowodorku hydroksyloaminy polega na:

a)        utlenieniu Fe3+ do Fe2+

b)       redukcji Fe3+ do Fe2+

c)        barwnej reakcji z Fe3+

d)       barwnej reakcji z Fe2+

 

Role białek:

a)        podstawowe źródło energii

b)       potrzebne do syntezy enzymów, hormonów, prostaglandyn

c)        utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej

d)       składnik płynów ustrojowych

 

Dzienne zapotrzebowanie na białko:

a)       mężczyźni 0,57

b)       kobiety 0,52

 

Produkty bogate w białko:

a)       mięso

b)       ryby

c)        mleko

 

Węglowodany przyswajalne:

a)       glukoza

b)       fruktoza

c)        glikogen

d)       pektyny

 

Produkty nie zawierające błonnika:

a)        orzechy

b)       ryby

c)        pieczywo razowe

 

Mikroelementy:

a)       Zn

b)       Mo

c)        Mn

d)       Mg

 

Karotenoidy obecne są w :

a)       marchwii

b)       szpinaku

 

Zapotrzebowanie na wit. D zależy od:

a)       ekspozycji na światło

b)       jej syntezy w skórze

c)        wieku

 

Witamina o działaniu p/pelagrycznym:

a)        tiamina

b)       kw. askorbinowy

c)        kw. nikotynowy

d)        

Równowaga kwasowo-zasadowa jest zachowana przez:

a)       obecne w ustroju zw. buforujące

b)       wydalanie CO2 przez płuca

c)        wydalanie mocznika

d)       wydalanie kreatyniny przez nerki

 

Artykuły spożywcze alkalizujące:

a)       jogurt

b)       pieczywo razowe

 

Mleko jest źródłem:

a)       pełnowartościowych białek

b)       łatwo przyswajalnych tłuszczy

c)        Ca i wit. A

 

Czynniki zewnątrzustrojowe prowadzące do niedoborów:

a)       warunki bytowe

b)       jakość produktów

 

Dieta bogato błonnikowa:

a)       w cukrzycy

b)       u osób otyłych

c)        w niewydolności krążenia

 

Diety bogato białkowej nie powinno stosować się z :

a)       sulfonamidami

b)       kofeiną

c)        lekami p/zakrzepowymi

d)       glikozydami naparstnicy

 

Wchłanianie Fe jest ograniczone

a)       kw. roślinnymi

b)       kw. cytrynowym

c)        zw. Mg i Ca

d)       garbnikami z herbaty

 

Na pokarmach są obecne takie inhibitory nitrozo amin

a)       kw. as korbowy

b)       α-tokoferol

c)        cysteina

 

Indygotyna to:

subst. barwiąca

 

Do barwników naturalnych zaliczmy:

karmel naturalny, kurkumę, chlorofil

 

SO2 jest:

a)       konserwantem

b)       wydłuża termin przydatności do spożycia

c)        p/utleniaczem

 

Do emulgatorów zaliczamy:

a)       żelatynę

b)       fosforany

c)        estry mono- i diglicerydów

 

Clostridium botulinum znajduje się w:

a)       konserwach

b)       kiełbasach

 

W metodzie Bertranda:

a)       fluorek sodu usuwa wapń uwolniony z kazeiny

b)       fluorek sodu klaruje r-r

c)        inwersja sacharozy zachodzi pod wpływem H2SO4

d)       inwersja laktozy zachodzi pod wpływem HCl

 

Alkohol amylowy:

a)        łącząc się z H2SO4 powoduje wydzielanie się kazeino genu z kazeinianu Ca

b)       rozpuszcza wydzielony tłuszcz

 

Metodą kolorymetryczną oznacza się

a)        fosfor, żelazo, wit. C

b)       fosfor, żelazo, wit. A

 

W oznaczaniu wit. A:

oznacza się kolorymetrycznie przez reakcję z Al2O3

 

Oznaczanie wit. C:

a)        kw. szczawiooctowy stabilizuje kw. L-askorbinowy

b)       kw. szczawiowy stabilizuje kw. L-dehydroaskorbinowy

c)        kw. szczawiowy stabilizuje kw. L-askorbinowy

d)       kw. szczawiooctowy stabilizuje kw. L-dehydroaskorbinowy

 

Podstawę piramidy żywieniowej stanowią:

a)        owoce

b)       kurczak i fasola

c)        kasza i pieczywo

 

Śmietanę i masło można barwić:

karotenem nat. lub (?)

 

Stopień kwasowości to:

ilość cm3 ługu potrzebna do zobojętnienia WKT zawartych w 100g tłuszczu lub oleju

 

Żelazo oznacza się:

a)       met. kolorymetryczną

b)       na podstawie reakcji z rodankiem

c)        zawartość Fe w wodzie nie powinna przekraczać 0,2 μg/dm3

 

Dopuszczalna zawartość w wodzie:

a)        chlorków 300μg/l

b)       amoniaku 0,5mg/l

c)        chlorków 3mg/l

d)       amoniaku 0,5μg/l

 

Źródła fosforu

 

Objawy niedoboru tłuszczów

 

Produkty zafałszowane

 

Dostępność biologiczna i działanie leków zależą od

 

Leki których nie należy podawać z mlekiem

 

Co wpływa na wartość kaloryczną?

 

Oznaczenie zawartości popiołu

 

 

Do grupy artykułów spożywczych zakwaszających zaliczamy:

a)        mleko i przetwory

b)       jaja

c)        buraki

d)       chleb

 

Mleko i jego przetwory są:

a)       dobrym źródłem łatwo przyswajalnego białka o dużej wartości biologicznej

b)       dobrym źródłem laktozy

c)        znaczącym źródłem łatwo przyswajalnych tłuszczów

d)       dobrym źródłem Ca i wit. A

 

Od których czynników zależy zapotrzebowanie na białko?:

a)&#...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin