50 dag solonych płatów śledziowych 4 cebule (40 dag) 10 dag rodzynek 3/4 szklanki oleju sok z 1/2 cytryny 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka cukru, pieprzŚledzie moczyć 2-3 godz., często zmieniając wodę, osuszyć i pokroić w dzwonka. Rodzynki sparzyć i osączyć. Cebule obrać i pokroić w talarki, zeszklić na oleju, dodać cukier, koncentrat pomidorowy, sok cytrynowy i rodzynki, wymieszać, chwilę dusić i ostudzić. Śledzie ułożyć w salaterce, zalać sosem, przykryć i wstawić do lodówki na 6 godz.(6 porcji)Z CHRZANEM 6-7 solonych filetów śledziowych 1 por (20 dag) 3 czerwone cebule (30 dag) 2 marchewki (20 dag) 6-8 cienkich plasterków chrzanu 2 liście laurowe 1 łyżeczka żółtej gorczycy po 1 łyżeczce ziaren białego i czarnego pieprzu Zalewa 200 ml octu winnego 30-40 dag cukruPrzygotować zalewę: ocet rozcieńczyć 300 ml wody, wsypać cukier i podgrzewać, ciągle mieszając, aż się rozpuści. Ostudzić. Warzywa oczyścić, umyć i pokroić na plasterki. Śledzie moczyć 2-3 godz., często zmieniając wodę, osuszyć, pokroić na duże kawałki, wymieszać z warzywami, chrzanem oraz przyprawami, zalać zalewą i wstawić na 12 godz. do lodówki.
SebastianJ