SLEDZIE Z RODZYNKAMI.rtf

(1 KB) Pobierz

Śledzie z rodzynkami Mniam!

Składniki

·         0,5 kg matiasów

·         mały koncentrat pomidorowy

·         1,5 łyżki miodu(najlepiej gryczany), może być bez, ale on nadaje niepowtarzalny aromat:))

·         łyżka oleju

·         1/4 szkl. octu, lub soku z cytryny

·         1kg cebuli

·         sól, pieprz do smaku(ale malutko)

Opis przygotowania

-ok 2-3 godzin wcześniej matiasy pociąć na kawałki (każdy filet wzdłuż i potem co 4cm w poprzek ), i te kawałki, namoczyć w ok 1l. przegotowanej zimnej wody z octem, lub cytryną. -cebule pokroić na pól, a potem w półokręgi (o grubości ok 0.5 cm) -zeszklić na oleju -dodać do gorącej cebuli koncentrat, pozostawić na małym ogniu ok 1 min. -po zestawieniu z ognia dodać mód, sól, pieprz -dodać osączone matiasy, wymieszać przełożyć do słoików, zostawić na min. 1 dzień w chłodnym miejscu

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin