Śledzie z rodzynkami Mniam!
Składniki
· 0,5 kg matiasów
· mały koncentrat pomidorowy
· 1,5 łyżki miodu(najlepiej gryczany), może być bez, ale on nadaje niepowtarzalny aromat:))
· łyżka oleju
· 1/4 szkl. octu, lub soku z cytryny
· 1kg cebuli
· sól, pieprz do smaku(ale malutko)
Opis przygotowania
-ok 2-3 godzin wcześniej matiasy pociąć na kawałki (każdy filet wzdłuż i potem co 4cm w poprzek ), i te kawałki, namoczyć w ok 1l. przegotowanej zimnej wody z octem, lub cytryną. -cebule pokroić na pól, a potem w półokręgi (o grubości ok 0.5 cm) -zeszklić na oleju -dodać do gorącej cebuli koncentrat, pozostawić na małym ogniu ok 1 min. -po zestawieniu z ognia dodać mód, sól, pieprz -dodać osączone matiasy, wymieszać przełożyć do słoików, zostawić na min. 1 dzień w chłodnym miejscu
SebastianJ