Chinkali(1).txt

(1 KB) Pobierz
Chinkali
W Gruzji chinkali zamawia się jako danie główne, jest to rodzaj pieroga, który faszeruje się mięsem
Posiadajš swój oryginalny kształt, a podawane na goršco zawierajš wewnštrz aromatyczny rosół.

Składniki:
Farsz:
    mielone mięso wołowe - 300gram
    Mielone mięso wieprzowe - 200gram
    poszatkowana cebula - 200gram
    pieprz - 1 łyżeczka
    zimna woda - 1 łyżka

Ciasto:
    mška pszenna - 600 gram
    sól - szczypta
    ciepła woda ( ile mška zabierze)

Wykonanie:
Zmielone mięso jedno i drugie mieszamy razem z cebulš, pieprzem i solš i wodš,
z mški, soli i wody wyrabiamy cisto, rozwałkowujemy i szklankš wykrawamy kółka,
dajemy farsz zlepiamy dwa przeciwległe końce
potem znowu przeciwne końce...
zlepiamy tak do momentu, aż uzyskamy sakiewkę Gotujemy w osolonej wodzie, gdy wypłynš - jeszcze tylko dwie minuty i sš gotowe:) Nabijamy widelcem chinkali w ten koniuszek wystajšcy - jedzenie ich zaczynamy od nadgryzienia, wypijamy rosołek( jest przepyszny) a potem zjadamy resztę.
Smacznego 
Zgłoś jeśli naruszono regulamin