Chinkali W Gruzji chinkali zamawia się jako danie główne, jest to rodzaj pieroga, który faszeruje się mięsem Posiadajš swój oryginalny kształt, a podawane na goršco zawierajš wewnštrz aromatyczny rosół. Składniki: Farsz: mielone mięso wołowe - 300gram Mielone mięso wieprzowe - 200gram poszatkowana cebula - 200gram pieprz - 1 łyżeczka zimna woda - 1 łyżka Ciasto: mška pszenna - 600 gram sól - szczypta ciepła woda ( ile mška zabierze) Wykonanie: Zmielone mięso jedno i drugie mieszamy razem z cebulš, pieprzem i solš i wodš, z mški, soli i wody wyrabiamy cisto, rozwałkowujemy i szklankš wykrawamy kółka, dajemy farsz zlepiamy dwa przeciwległe końce potem znowu przeciwne końce... zlepiamy tak do momentu, aż uzyskamy sakiewkę Gotujemy w osolonej wodzie, gdy wypłynš - jeszcze tylko dwie minuty i sš gotowe:) Nabijamy widelcem chinkali w ten koniuszek wystajšcy - jedzenie ich zaczynamy od nadgryzienia, wypijamy rosołek( jest przepyszny) a potem zjadamy resztę. Smacznego
m.wisniowska1