Sola w białym winie
Przygotuj: 1,5 kilograma soli, 1 cebulę, 1 łyżkę masła, natkę pietruszki, 5 ziarenek pieprzu białego, 1 cytrynę, 1 butelkę wytrawnego białego wina, 1/4 łyżki mąki, 1/4 łyżki masła, 1/2 szklanki gęstej śmietany, 3 żółtka.Jak to zrobić? - Ryby oczyścić, zdjąć skórę, natrzeć sokiem z cytryny, usunąć ości i grzbiety, podzielić na porcje. W emaliowanym rondlu udusić na maśle cienko pokrojoną w plasterki cebulę, dodać posiekaną natkę pietruszki, sól i grubo utłuczony pieprz. Kiedy cebula się poddusi, ułożyć na niej porcje ryby, polać resztą soku z cytryny, zalać białym winem, przykryć pokrywką, raz doprowadzić do wrzenia i odstawić na mały ogień.Gdy ryba będzie miękka, zlać z niej sos i dołożyć do niego mąkę utartą z masłem, zagotować, dodać śmietanę, szybko mieszając trzepaczką do sosów wpuścić 3 żółtka. Sos podgrzać, aby był gorący, przetrzeć przez gęste sitko, posolić. Ułożyć na talerzach porcje ryby i polać sosem.Podawać z ryżem na sypko lub frytkami.
aroares32