zakwas do żurku.doc

(47 KB) Pobierz

Zakwas do żurku i białego barszczu 

zakwas do żurku 


Przepis pochodzi z książki kucharskiej Kuchnia Kasi.

Przygotowanie: Łatwe

Oczekiwanie: 3 dni

Trudność: Bardzo łatwy

 

Składniki
 

2 szklanki razowej maki zytniej (lub mąki pszennej - na barszcz biały)

 

 

Skórka chleba razowego

 

 

1 litr przegotowanej wody

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Etapy przygotowania
 

1.

2 szklanki razowej maki zytniej wsypac do litrowego sloja, wlac do pelna przegotowana wode i dokladnie wymieszac.

 

 

 

 

2.

Dolozyc skórke chleba razowego, obwiazac gaza i odstawic w cieple miejsce.

 

 

 

 

3.

Po 3 dniach zakwas bedzie gotowy do uzycia. Jezeli do sporządzenia zakwasu użyjemy maki pszennej, to uzyskamy baze do przygotowania barszczu bialego.

 

 

 

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin