Sałatki i surówki
Sałatka węgierska
Składniki:25 dag kabaczka4 strąki zielonej papryki4 pomidorycebula15 dag parówek25 dag octu z winnej marynatypapryka w proszkusólcukierpieprz
Przelicznik wag
Przygotowanie:Pokrojony w kostkę kabaczek ugotować na półmiękko w osolonej, przyprawionej lekko octem wodzie. Następnie wrzucić na kilka minut do zalewy, po czym ułożyć na talerzu. Wstawić do piekarnika strąki papryki, tak by nieco zmiękły, po oczyszczeniu z pestek, pokroić na krążki. Ułożyć je wokół kostek kabaczka. Na wszystko ułożyć wieniec z pokrojonych pomidorów i cebuli. Całość posypać pokrojonymi w plasterki parówkami. Dodać przyprawy i na godzinę odstawić w chłodne miejsce. Przed podaniem udekorować papryką w proszku. Danie na: 6 osóbCzas przygotowania: 20 minDanie charakterystyczne dla kuchni węgierskiej
bebol12