Ptasie mleczko z owocami na spodzie biszkoptowym .................. Składniki: biszkopty z opakowania (okrągłe lub podłuzne) - mozna upiec biszkopt 2 śnieżki 2 szkl mleka 3 galaretki (najlepiej każda innego koloru) 4 szkl wody (wrzątek) Wykonanie: 1 - Układamy buszkopty w foremce (brytfannie). 2 - W jednej szklance wody rozpuszczamy galaretkę. Ubijamy 1 śnieżkę w 1szkl mleka. Ostudzoną i lekko stężoną galaretkę wlewamy powoli do garnka z ubita śnieżką. Jeżeli całość jest zbyt rzadka, wkładamy do lodówki, aby trochę stężało. Nastepnie wylewamy na biszkopty i wkładamy do lodówki. 3 - galaretkę i śnieżkę przyrządzamy jak w pkt 2 Nastepnie wylewamy wczesniej mase; tak aby się nie pomieszały, gdyż zalezy nam na uzyskaniu 2 warstw przez różne kolory galaretek. 4 - ostatnią już galaretkę rozpuszczamy w 2 szkl wody. Po lekkim stężeniu wlewamy na "ciasto". Wkładamy do lodówki, aby całkowicie stężała. Nasze ptasie mleczko możemy dowolnie urozmaicać np przez dodanie kolorowych kostek z gotowej galaretki lub owoców sezonowych lub z puszki np. brzoskwinie pokrojone.
kamsmig