Sycylijska pasta.doc

(62 KB) Pobierz
Sycylijska pasta

Sycylijska pasta

Orzeźwiająca i bardzo syta sałatka, której podstawą jest oczywiście makaron. Świetna na śniadanie, lunch, jako przekąska, idealna jako przystawka do grilowanych potraw. Przepis Rachel Allen z programu " Ulubione potrawy Rachel "

 

sycylijska pasta

Składniki :

·         3 łodygi selera naciowego

·         kilka ząbków czosnku ( dałam 3 )

·         około 16 pomidorków koktajlowych

·         1 kulka mozzarelli

·         3 łyżeczki posiekanej bazyli

·         500 g drobnego makaronu

·         sok z połowy cytryny

·         kilka łyżek oliwy ( ilość zależy od naszego własnego uznania, najlepiej jakieś 3-4 )

·         pieprz, sól 

Seler obieramy z wierzchniej skórki, kroimy w dość małą kostkę. Czosnek i mozzarellę drobno siekamy, pomidorki kroimy na ćwiartki. Wszystko wrzucamy do miski. Dodajemy bazylię, solimy, pieprzymy dodajemy oliwę, mieszamy, odstawiamy. W tym czasie składniki się przegryzają a my nastawiamy wodę na makaron i gotujemy go al`dente. Gotowy makaron dodajemy do warzyw, skrapiamy sokiem z cytryny i ewentualnie jeszcze doprawiamy. Sałatkę można podawać od razu. Jednak najlepsza jest na 2 dzień kiedy seler zmięknie lub zrobiona na kilka godzin przed podaniem.

Smacznego :)

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin