Pulpety z dorsza po żydowsku.rtf

(6 KB) Pobierz
Pulpety z dorsza po ¿ydowsku

Pulpety z dorsza po żydowsku

 

Składniki:

60 dag kostek z dorsza

łeczka soku z cytryny

duża cebula

2 marchewki

duża pietruszka

pół selera

czek natki pietruszki

mała bułka namoczona w mleku

5 dag rodzynek

2 jaja

2 łki masła

2 szklanki Bulionu warzywnego WINIARY (z kostki)

l, pieprz

 

Na początku rybę skrop sokiem z cytryny i lekko oprósz solą. Potem przykryj i odstaw na godzinę w chłodne miejsce.

 

Obrane i umyte warzywa pokrój w cienkie słupki. W płaskim rondlu stop masło, zeszklij na nim drobno pokrojoną cebulę i połowę warzyw, chwilę smaż mieszając. Teraz zdejmij z ognia, przestudź i razem z rybą oraz odciśnię buł, zmiel w maszynce.

 

Do masy dodaj umyte i osączone rodzynki, sól, pieprz i wbij jaja. Całość dokładnie wyrób. Zagotuj bulion z pozostałymi warzywami. Zwilżonymi rękami formuj niewielkie pulpety, wrzucaj na wrzący bulion i gotuj na niewielkim ogniu.

 

Pulpet podawaj z ziemniakami z wody.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin