Ryba slodko-kwasna (tajska)Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 50 min.1 duza ryba ok. 1 kg (fladra, pstrag, amur),1/2 ogorka,2 plastry ananasa,1 pomidor,50 g grzybow aromatycznych lub suszone prawdziwki,50 g pedow bambusa,2 miniaturowe kolby kukurydzy,4 lyzki maki ziemniaczanej,3 zabki czosnku,2 cebulki dymki,2 lyzki sosu pomidorowego,2 lyzka czerwonego octu winnego,1 lyzka sosu rybnego,3 czerwone papryczki chilli,olej do glebokiego smazenia,2 lyzki cukru,sol,do przybrania listki kolendry lub pietruszki.1. Rybe sprawic nie obcinajac glowy, dobrze wyplukac.Naciac po obu stronach wskosna kratke, gleboko prawie do kregoslupa. Oproszyc z obu stron 2 lyzkamimaki ziemniaczanej.2. Ogorek obrac, pomidor sparzyc, zdjac skorke, pokroic na cwiartki, pedy bambusa i ananas pokroic w paski, czosnek obrac i posiekac, chilli umyc i pokroic na cienkie talarki, nasionka usunac, grzyby namoczyc, korzonki odrzucic, zielona czesc dymki pokroic na kawalki dlugosci 3 cm.3. W glebokiej patelni rozgrzac olej, wlozyc rybe, zmniejszyc ogien na sredni,smazyc ok. 20 min. az ryba stanie sie chrupka. Przelozyc na polmisek.4. Odlac 2 lyzki oleju ze smazenia do drugiej patelni i podsmazyc czosnek,wlozyc warzywa, grzyby, pedy bambusa, ananas, wlac ocet, sos rybny i pomidorowy, dodac chilli, cukier i sol. Reszte maki ziemniaczanej wymieszac z 1/2szklanki wody, wlac na jarzyny i gotowac 2-3 min. Jarzynami polac rybe,przybrac listkami kolendry i natychmiast podawac.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 13 "Kuchnia tajska", strona 32.
mrufczak