Ryba z kasztanamiPorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 2 godz. 10 min.4 filety rybne rownej wielkosci,10 pieczarek,10 obranych kasztanow jadalnych,sol,5-6 lisci salaty do przybrania.Marynata:50 ml wodki,4 lyzki sosu sojowego.Sos:marynata pozostala po marynowaniu ryby,sok z 1 cytryny,sok z 1 pomaranczy,1 cebula.1. Filety plytko ponacinac ostrym nozem i ulozyc w salaterce. Zalac wodka wymieszana z sosem sojowym i marynowac przez 2 godz. (marynate zachowac).2. Pieczarki oczyscic i umyc. Ogonki odciac i odrzucic.3. Zamarynowane filety ukladac na duzym kawalku folii aluminiowej. Na nichumiescic kasztany i pieczarki. Folie szczelnie zawinac i ulozyc w zaroodpornym naczyniu z przykrywka. Piec w nagrzanym do temp. 200żC piekarniku przez25-30 min.4. Cebule obrac i bardzo drobno posiekac. Plyn z marynaty polaczyc z sokiem zcytryny i z pomaranczy. Dodac poszatkowana cebule i sos starannie wymieszac.5. Gotowa rybe ukladac na podgrzanym polmisku, wylozonym liscmi salaty. Polacsosem i podawac.- Tak przyrzadzona rybe mozna rowniez ugotowac na parze.
mrufczak