Ryba z kasztanami.doc

(20 KB) Pobierz
Ryba z kasztanami

Ryba z kasztanami
Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 2 godz. 10 min.
4 filety rybne rownej wielkosci,
10 pieczarek,
10 obranych kasztanow jadalnych,
sol,
5-6 lisci salaty do przybrania.
Marynata:
50 ml wodki,
4 lyzki sosu sojowego.
Sos:
marynata pozostala po marynowaniu ryby,
sok z 1 cytryny,
sok z 1 pomaranczy,
1 cebula.

1. Filety plytko ponacinac ostrym nozem i ulozyc w salaterce. Zalac wodka wymieszana z sosem sojowym i marynowac przez 2 godz. (marynate zachowac).
2. Pieczarki oczyscic i umyc. Ogonki odciac i odrzucic.
3. Zamarynowane filety ukladac na duzym kawalku folii aluminiowej. Na nich
umiescic kasztany i pieczarki. Folie szczelnie zawinac i ulozyc w zaroodpornym naczyniu z przykrywka. Piec w nagrzanym do temp. 200żC piekarniku przez
25-30 min.
4. Cebule obrac i bardzo drobno posiekac. Plyn z marynaty polaczyc z sokiem z
cytryny i z pomaranczy. Dodac poszatkowana cebule i sos starannie wymieszac.
5. Gotowa rybe ukladac na podgrzanym polmisku, wylozonym liscmi salaty. Polac
sosem i podawac.
- Tak przyrzadzona rybe mozna rowniez ugotowac na parze.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin