Sardynki w imbirzePorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 40 min.8 sardynek swiezych lub mrozonych,1 lyzka octu winnego,1,5 filizanki wody,2,5 - 3 lyzki sosu sojowego,2 lyzki sake (wodki ryzowej),1 lyzka cukru,2 kawalki sredniego imbiru (2 lyzki imbiru w proszku),liscie do wylozenia rondla (np. trzciny, salaty) lub pergamin.1. Odciac sardynkom lby i przy pomocy paleczki usunac wnetrznosci, umyc podbiezaca woda usuwajac luski, ososzyc przy pomocy sciereczki.2. Pokroic imbir - polowe na ukosne, cienkie plasterki, a polowe na cieniutkiepaseczki.3. Dno rondla wylozyc liscmi lub pergaminem.4. Wymieszac w kubku sos sojowy, cukier i wodke.5. Wlac do rondla wode z octem, zagotowac, zdjac rondel z ognia, ulozyc ryby,a na nich imbir w plasterkach (po bokach ryb), rondel ponownie wstawic naogien, gotowac na srednim ogniu przez 4 min. bez pokrywy, po czym przykryc igotowac na malym ogniu przez dalsze 10 min. (az objetosc wody zmniejszy sieo okolo polowe).6. Zalac ryby sosem sojowym z cukrem i wodka, posypac imbirem pokrojonym w paski i dalej gotowac na malym ogniu, od czasu do czasu polewajac ryby i imbirwyplywajacym sosem.7. Zdjac z ognia, przelozyc na polmisek, polac pozostalym w rondlu sosem.8. Podawac gorace z ryzem.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 8 "Kuchnia japońska", strona 38.
mrufczak