Szczupak po mazursku.rtf

(7 KB) Pobierz
Szczupak po mazursku

Szczupak po mazursku

 

Składniki:

szczupak średniej wielkości

50 dag białej kapusty

15 dag świeżych grzybów (mogą być pieczarki)

5 dag chudego boczku

2 cebule

winne jabłko

łka przecieru pomidorowego

2 łki startego żółtego sera

2-3 łki posiekanej natki pietruszki

po łce mąki i oleju

szczypta cukru

l, pieprz

 

Szczupaka spraw, odcinając łeb, ogon i płetwy. Mięso natrzyj solą, przykryj i wstaw na godzinę do lodówki. Z łba, ogona i płetw ugotuj wywar i od razu go przecedź. Drobno pokrojoną cebulę i grzyby przesmaż na pokrojonym w kostkę boczku.

 

Do płaskiego rondla włóż drobno posiekaną kapustę, pokrojone w plastry winne jabłko, dodaj przesmażoną cebulę i pieczarki, a następnie zalej przecedzonym wywarem z ryby i ugotuj razem na niewielkim ogniu. Potem dopraw solą oraz pieprzem, przecierem pomidorowym i cukrem, wymieszaj i podduś przez klika minut pod przykryciem na niewielkim ogniu.

 

Pokrojonego na dzwonka szczupaka oprósz mą, usmaż na silnie rozgrzanym oleju, ułóż w żaroodpornym półmisku, przykryj uduszoną kapustą, posyp utartym serem i wstaw do nagrzanego piekarnika na 10-15 minut.

 

Zanim podasz rybę - posyp ją posiekaną natką pietruszki.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin