Zielony wegorzPorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 45 min.800 g swiezego wegorza,3/8 l wody,szklaneczka wytrawnego bialego wina,sok z cytryny,korzen z pietruszki, marchew, cebula,lisc laurowy,1/2 lyzeczki ziaren pieprzu,4 ziarenka jalowca,30 g masla,40 g maki,1 zoltko,1/2 szklanki smietanki kremowki,4 peczki koperku,1 peczek pietruszki,1/2 lyzeczki cukru, sol,rosol w proszku (na koniec noza).1. Wegorza umyc, zdjac skore, pokroic na kawalki, polac sokiem z cytryny. Odstawic na 15 min.2. Wode i wino gotowac 10 min razem z obrana i pokrojona wloszczyzna, lisciemlaurowym, pieprzem i jalowcem. Wywar przecedzic, doprawic sola, pieprzem irosolem w proszku. Kawalki wegorza wlozyc do wywaru na 20 min, pozostawic naogniu, ale nie gotowac. Wegorza wyjac i zostawic w cieplym miejscu. Wywaruzyc do sosu.3. Maslo rozpuscic, dodac make, dobrze wymieszac. Dodawac porcjami wywar stalemieszajac, zagotowac. Zoltka rozbic ze smietana, dodac do sosu nieustanniemieszajac, by nie powstaly grudy. Sos wymieszac z posiekana zielenina, doprawic sola, cukrem i sokiem z cytryny.4. Wegorza ulozyc w salaterce, zalac sosem. Podawac z ziemniakami z wody i lagodnym wytrawnym bialym winem.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 7 "Kuchnia niemiecka", strona 36.
mrufczak