CANTUCCI.doc

(25 KB) Pobierz
CANTUCCI

CANTUCCI

2 i 1/2 szklanki mąki
1 i 1/2 szklanki nie obranych migdałów
3/4 szklanki cukru
3 jajka
10 dag masła
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
do posmarowania:
jedno roztrzepane jajko
Nie obrane migdały upraż na suchej patelni - mieszaj je przez cały czas na średnim ogniu, by się równomiernie podgrzewały (uważaj, bo szybko mogą się przypalić). Odstaw na chwilę do przestudzenia.

  1. Jajka zmiksuj z cukrem i miękkim masłem na puszystą masę. Przelej do miski. Dodaj przesianą mąkę wymieszają z solą i proszkiem do pieczenia. Rękoma wyrób ciasto. Masa będzie dość twarda, jeśli będzie trzeba, dolej trochę wody, a jeśli będzie jednak miękka (może się tak zdarzyć, jeśli użyjesz dużych jajek) dodaj trochę mąki. Dodaj migdały i przez chwilę wyrabiaj, by równomiernie się rozłożyły w cieście.
  2. Z ciasta, rękoma obsypanymi mąką uformuj 4 wałki o średnicy około 4 cm. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przyciśnij lekko dłonią, by nadać im kształt owalny. Posmaruj na wierzchu roztrzepanym jajkiem.
  3. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz około 15-20 minut. Wyjmij, lekko przestudź i pokrój bardzo ostrym nożem (najlepiej ząbkowanym)  na ukośne plastry. Ułóż na blasze i wstaw do piekarnika, zmniejsz temperaturę do 160 stopni i piecz po 6-8 minut z każdej strony, aż ładnie się zrumienią.
  4. Po upieczeniu wystudź (najlepiej na kratce).


Dodatkowe informacje
Cantucci możesz przechowywać w szczelnym pudełku przez co najmniej kilka tygodni po upieczeniu. Do ciasteczek możesz dodać zamiast migdałów różne suszone owoce: śliwki, morele, żurawiny, orzechy lub kawałki czekolady. Możesz także mieszać ze sobą różne dodatki - powinno być ich razem około 1 i 1/2 szklanki.

 

BISCOTTI

 

1 szklanka obranych, lekko przyrumienionych orzechów laskowych, grubo pokrojonych
1/2 kostki miękkiego masła
3/4 szklanki cukru
1 łyżka otartej skorki z cytryny (niekoniecznie)
3 jajka
3 szklanki przesianej maki
1 łyżka proszku do pieczenia
szczypta soli


sposób przygotowania:

Masło, cukier i skórkę z cytryny ubić mikserem aż masa biedzie puszysta, dodawać po jednym jajka, ciągle mieszając, dodać wanilie. Suche składniki przesiać i dodawać stopniowo do masy maślanej będzie dobrze połączona, dodać orzechy.
Ciasto podzielnic na 3 części, każda formować w wałek o średnicy 5-6cm. Ułożyć na blasze i lekko spłaszczyć, tworząc lekko półokrągły wałek. Piec w temperaturze 180ºC przez około 20 minut (powinny być złociste). Wyjąć, lekko przestudzić i kroić ostrym nożem na 2cm kromeczki. Układać płasko na blasze i piec przez następne 15 minut aż będą lekko rumiane. Wyjąc z piekarnika i wystudzić na drucianej siateczce.

Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin