CANTUCCI
2 i 1/2 szklanki mąki1 i 1/2 szklanki nie obranych migdałów3/4 szklanki cukru3 jajka10 dag masłaszczypta soli1 łyżeczka proszku do pieczeniado posmarowania:jedno roztrzepane jajkoNie obrane migdały upraż na suchej patelni - mieszaj je przez cały czas na średnim ogniu, by się równomiernie podgrzewały (uważaj, bo szybko mogą się przypalić). Odstaw na chwilę do przestudzenia.
Dodatkowe informacjeCantucci możesz przechowywać w szczelnym pudełku przez co najmniej kilka tygodni po upieczeniu. Do ciasteczek możesz dodać zamiast migdałów różne suszone owoce: śliwki, morele, żurawiny, orzechy lub kawałki czekolady. Możesz także mieszać ze sobą różne dodatki - powinno być ich razem około 1 i 1/2 szklanki.
BISCOTTI
1 szklanka obranych, lekko przyrumienionych orzechów laskowych, grubo pokrojonych 1/2 kostki miękkiego masła 3/4 szklanki cukru 1 łyżka otartej skorki z cytryny (niekoniecznie) 3 jajka 3 szklanki przesianej maki 1 łyżka proszku do pieczenia szczypta soli
sposób przygotowania:
Masło, cukier i skórkę z cytryny ubić mikserem aż masa biedzie puszysta, dodawać po jednym jajka, ciągle mieszając, dodać wanilie. Suche składniki przesiać i dodawać stopniowo do masy maślanej aż będzie dobrze połączona, dodać orzechy. Ciasto podzielnic na 3 części, każda formować w wałek o średnicy 5-6cm. Ułożyć na blasze i lekko spłaszczyć, tworząc lekko półokrągły wałek. Piec w temperaturze 180ºC przez około 20 minut (powinny być złociste). Wyjąć, lekko przestudzić i kroić ostrym nożem na 2cm kromeczki. Układać płasko na blasze i piec przez następne 15 minut aż będą lekko rumiane. Wyjąc z piekarnika i wystudzić na drucianej siateczce.
Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.
sylwick