opracowanie pytań.doc

(88 KB) Pobierz
Sprawdzian

„Procesy i techniki produkcyjne – procesy podstawowe”

 

  1. Podaj elementy składowe procesu technologicznego.
  2. Podaj definicję procesu technologicznego.
  3. Podaj definicję procesu podstawowego.
  4. Wymień najważniejsze procesy mechaniczne wykorzystywane w produkcji żywności.
  5. Scharakteryzuj procesy podstawowe mechaniczne występujące w przemyśle spożywczym.
  6. Scharakteryzuj procesy podstawowe cieplne występujące w przemyśle spożywczym.
  7. Scharakteryzuj procesy podstawowe dyfuzyjne występujące w przemyśle spożywczym.
  8. Scharakteryzuj procesy biotechnologiczne wykorzystywane w przemyśle spożywczym.
  9. Scharakteryzuj proces rozdrabniania ciał stałych.
  10. Maszyny i urządzenia w przemyśle spożywczym w których mają zastosowanie procesy rozdrabniania ciała stałego
  11. Do czego wykorzystywany jest proces przesiewania.
  12. Maszyny i urządzenia w przemyśle spożywczym w których mają zastosowanie procesy przesiewania ciał stałych.
  13. Na czym polega w przemyśle spożywczym sortowanie.
  14. Maszyny i urządzenia w przemyśle spożywczym w których mają zastosowanie procesy sortowania
  15. W jakich operacjach wykorzystywany jest proces mechanicznego rozdzielania układów niejednorodnych?
  16. Maszyny i urządzenia w przemyśle spożywczym w których mają zastosowanie procesy mechanicznego rozdzielania układów niejednorodnych
  17. Maszyny i urządzenia w przemyśle spożywczym w których zachodzi wyciskanie cieczy.
  18. Maszyny i urządzenia w przemyśle spożywczym w których zachodzi grawitacyjne rozdzielania zawiesin
  19. Maszyny i urządzenia w przemyśle spożywczym w których zachodzi rozdzielania zawiesin w polu siły odśrodkowej
  20. Maszyny i urządzenia w przemyśle spożywczym w których mają zastosowanie procesy rozdrabniania cieczy
  21. Maszyny i urządzenia w przemyśle spożywczym w których mają zastosowanie procesy aglomeracji
  22. Wyjaśnij na czym, w przemyśle spożywczym, polega proces fluidyzacji i do czego jest wykorzystywany
  23. Na czym polega ruch ciepła na drodze przewodzenia
  24. Na czym polega ruch ciepła na drodze konwekcyjnej
  25. Na czym polega ruch ciepła poprzez promieniowanie
  26. Podstawowe gazowe nośniki ciepła wykorzystywane w przemyśle spożywczym
  27. Podstawowe ciekłe nośniki ciepła wykorzystywane w przemyśle spożywczym
  28. Podstawowe niskotemperaturowe nośniki ciepła wykorzystywane w przemyśle spożywczym
  29. Wymień podstawowe procesy cieplne wykorzystywane w przemyśle spożywczym
  30. Wymień operacje technologiczne w których wykorzystywane są procesy  ogrzewania
  31. Podstawowe różnice między pasteryzacją a sterylizacją termiczną
  32. Maszyny i urządzenia w przemyśle spożywczym w których prowadzi się pasteryzację lub sterylizację produktów.
  33. Scharakteryzuj podstawowe zasady pracy piekarskich piecy  cyklotermicznych
  34. Maszyny i urządzenia w przemyśle spożywczym w których mają zastosowanie procesy ogrzewania.
  35. Jaką podstawową funkcję w przemyśle spożywczym pełni proces odparowywania.
  36. Maszyny i urządzenia w przemyśle spożywczym w których prowadzone jest zagęszczanie poprzez odparowanie.

 

  1. Jakie podstawowe funkcje w przemyśle spożywczym pełni proces schładzania i zamrażania
  2. Scharakteryzuj oraz wskaż różnice między schładzaniem a zamrażaniem produktów spożywczych.
  3. Wymień niskotemperaturowe nośniki ciepła i podaj gdzie są stosowane.
  4. Scharakteryzuj podstawową zasadę pracy zamrażarki konwekcyjnej
  5. Scharakteryzuj podstawową zasadę pracy zamrażarki kontaktowej
  6. Scharakteryzuj podstawową zasadę pracy zamrażarki immersyjnej
  7. Podaj i scharakteryzuj czynniki chłodzące stosowane w zamrażaniu kriogennym
  8. Wymień operacje technologiczne w których zachodzą procesy przenoszenia masy
  9. Urządzenia wykorzystywane do suszenia produktów spożywczych
  10. Jakie funkcje pełni proces ekstrakcji i do czego jest wykorzystywany
  11. Wymień najczęściej stosowane w przemyśle spożywczym ekstrahenty.
  12. Metody uzyskiwania przesycenia roztworów umożliwiające proces krystalizacji ciała stałego.
  13. Jakimi podstawowymi właściwościami charakteryzuje się rozpuszczanie fizyczne
  14. Wymień i scharakteryzuj procesy membranowe.
  15. Właściwości membran stosowanych w przemyśle spożywczym.
  16. Zadania jakie pełnią w przemyśle spożywczym operacje w których wykorzystywane są procesy membranowe.
  17. Co należy rozumieć pod pojęciem proces biotechnologiczny?
  18. Podaj definicję procesu biotechnologicznego.
  19. Scharakteryzuj biotechnologie tradycyjne.
  20. Scharakteryzuj biotechnologie nowoczesne.
  21. Co dla przemysłu spożywczego uzyskujemy w procesach biosyntezy masy komórkowej?
  22. Co dla przemysłu spożywczego uzyskujemy w procesach fermentacyjnych?
  23. Do czego w przemyśle spożywczym wykorzystywane są procesy fermentacyjne?
  24. Jakie rodzaje enzymów wykorzystywane są w procesach biotechnologicznych.

 

 


1.      Podaj elementy składowe procesu technologicznego.

jako układ dynamiczny z wchodzącymi strumie­niami surowców, energii i informacji oraz z wychodzącymi strumieniami pro­duktów i czynników oddziałujących na środowisko. Wewnątrz układu znajdują się maszyny, urządzenia i aparaty, za pomocą których proces jest realizowany, oraz systemy jego kontroli i regulacji.

 

2.      Podaj definicję procesu technologicznego.

to wszystkie czynności wy­stępujących po sobie w określonej kolejności, powodujące przemiany fizyczne, chemiczne i biochemiczne surowców oraz materiałów i prowadzące do otrzy­mania gotowego wyrobu.

 

3.      Podaj definicję procesu podstawowego.

Proces technologiczny składa się z kilku- a nawet kilkunastu następujących po sobie operacji i procesów jednostkowych nazywanych procesami podstawowymi Każdy proces podstawowy ma zdefiniowany i przewidywalny wpływ na przetwarzany surowiec, a jego przebieg może być opisany fizycznie i matema­tycznie.

 

4.      Wymień najważniejsze procesy mechaniczne wykorzystywane w produkcji żywności.

 

1.      Rozdrabnia ciał stałych

2.      Przesiewanie i sortowanie

3.      Formowanie

4.      Ekstruzja

5.      Fluidyzacja i transport pneumatyczny

6.      Transport mechaniczny

7.      Przepływ płynów

8.      Mechaniczne rozdzielanie układów niejednorodnych

9.      Rozdrabnianie cieczy

10.  Mieszanie i aglomeracja

 

5. Scharakteryzuj procesy podstawowe mechaniczne występujące w przemyśle spożywczym.

Rządzone prawami mechaniki ciał stałych i cieczy

 

 

6. Scharakteryzuj procesy podstawowe cieplne występujące w przemyśle spożywczym.

Polegają na zmianie stanu termicznego środowiska

 

7. Scharakteryzuj procesy podstawowe dyfuzyjne występujące w przemyśle spożywczym.

Procesy w których zachodzi przemieszczanie się składnika lub składników między fazami lub w ramach tej samej fazy. Podstawową siły napędową procesów ruchu masy jest różnica potencjałów chemicznych. W szczególnych przypadkach  może to też być różnica wartości stężenia, ciśnienia lub temperatury.

 

8. Scharakteryzuj procesy biotechnologiczne wykorzystywane w przemyśle spożywczym.

zasto­sowanie systemów biologicznych do celów produkcyjnych i usługowych. Syste­mem biologicznym mogą być żywe organizmy, organa, tkanki, komórki, części ko­mórek, enzymy, a ostatnio i geny.

 

9. Scharakteryzuj proces rozdrabniania ciał stałych.

Zmniejszanie wymiarów cząstek materiału (rozdrabnianie – kształt nieregularny, krojenie – zmniejszanie wymiarów surowca i nadanie cząstkom kształtu) Stopień rozdrobnienia – stosunek wielkości cząstki przed do wielkości po rozdrobnieniu.

10. Maszyny i urządzenia w przemyśle spożywczym w których mają zastosowanie procesy rozdrabniania ciała stałego

Maszyny zgniatające, Maszyny szarpiące, Maszyny udarowe, Maszyny łamacze, Maszyny ścinające, Maszyny tnące, Krajalnice

 

11.  Do czego wykorzystywany jest proces przesiewania.

Przesiewanie jest podstawową metodą rozdzielania materiałów sypkich. Przesiewaną mieszaninę wprowadza się na sito przez które część materiału przesypuje się (przesiew), a druga część pozostaje (odsiew).

 

12.  Maszyny i urządzenia w przemyśle spożywczym w których mają zastosowanie procesy przesiewania ciał stałych.

przesiewacze z sitami płaskimi i przesiewacze z sitami cylindrycznymi, Odsiewacz płaski

Odsiewacz z sitami cylindrycznymi

 

13.  Na czym polega w przemyśle spożywczym sortowanie.

Sortowanie jest procesem polegającym na rozdzielenie materiału na frakcje wielkościowe lub wagowe daje produkt ułatwiający przeprowadzenie wielu procesów technologicznych, a także spełniający oczekiwania nabywcy pod względem wyglądu.

 

14.  Maszyny i urządzenia w przemyśle spożywczym w których mają zastosowanie procesy sortowania

Sortowniki z sitami pochyłymi, Sortowniki z sitami cylindrycznymi, Sortowniki linowe i taśmowe, Sortowniki rolkowe, Sortowniki kaskadowe

 

15.  W jakich operacjach wykorzystywany jest proces mechanicznego rozdzielania układów niejednorodnych?

wyciskanie cieczy, filtrację, grawitacyjne rozdzielenie zawiesin, rozdzielenie układów niejednorodnych w polu siły odśrodkowej.

 

16.  Maszyny i urządzenia w przemyśle spożywczym w których mają zastosowanie procesy mechanicznego rozdzielania układów niejednorodnych

Prasy hydrauliczne, Prasy pneumatyczne, Prasy mechaniczne, filtry, odstojniki, cyklony, wirówki,

homogenizatory, emulsory i młynki koloidalne

 

17.  Maszyny i urządzenia w przemyśle spożywczym w których zachodzi wyciskanie cieczy.

Prasy hydrauliczne: prasy warstwowe, prasy koszowe

Prasy pneumatyczne

Prasy mechaniczne: ślimakowe, walcowe, taśmowe, taśmowo-walcowe

 

18.  Maszyny i urządzenia w przemyśle spożywczym w których zachodzi grawitacyjne rozdzielania zawiesin

Odstojniki

 

19.  Maszyny i urządzenia w przemyśle spożywczym w których zachodzi rozdzielania zawiesin w polu siły odśrodkowej

Cyklony, wirówki

20.  Maszyny i urządzenia w przemyśle spożywczym w których mają zastosowanie procesy rozdrabniania cieczy

homogenizatory, emulsory i młynki koloidalne

21.  Maszyny i urządzenia w przemyśle spożywczym w których mają zastosowanie procesy aglomeracji

prasy do brykietowania, tabletkary oraz w granulatory

 

22.  Wyjaśnij na czym, w przemyśle spożywczym, polega...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin