1. Podaj elementy składowe procesu technologicznego.
jako układ dynamiczny z wchodzącymi strumieniami surowców, energii i informacji oraz z wychodzącymi strumieniami produktów i czynników oddziałujących na środowisko. Wewnątrz układu znajdują się maszyny, urządzenia i aparaty, za pomocą których proces jest realizowany, oraz systemy jego kontroli i regulacji.
2. Podaj definicję procesu technologicznego.
to wszystkie czynności występujących po sobie w określonej kolejności, powodujące przemiany fizyczne, chemiczne i biochemiczne surowców oraz materiałów i prowadzące do otrzymania gotowego wyrobu.
3. Podaj definicję procesu podstawowego.
Proces technologiczny składa się z kilku- a nawet kilkunastu następujących po sobie operacji i procesów jednostkowych nazywanych procesami podstawowymi Każdy proces podstawowy ma zdefiniowany i przewidywalny wpływ na przetwarzany surowiec, a jego przebieg może być opisany fizycznie i matematycznie.
4. Wymień najważniejsze procesy mechaniczne wykorzystywane w produkcji żywności.
1. Rozdrabnia ciał stałych
2. Przesiewanie i sortowanie
3. Formowanie
4. Ekstruzja
5. Fluidyzacja i transport pneumatyczny
6. Transport mechaniczny
7. Przepływ płynów
8. Mechaniczne rozdzielanie układów niejednorodnych
9. Rozdrabnianie cieczy
10. Mieszanie i aglomeracja
5. Scharakteryzuj procesy podstawowe mechaniczne występujące w przemyśle spożywczym.
Rządzone prawami mechaniki ciał stałych i cieczy
6. Scharakteryzuj procesy podstawowe cieplne występujące w przemyśle spożywczym.
Polegają na zmianie stanu termicznego środowiska
7. Scharakteryzuj procesy podstawowe dyfuzyjne występujące w przemyśle spożywczym.
Procesy w których zachodzi przemieszczanie się składnika lub składników między fazami lub w ramach tej samej fazy. Podstawową siły napędową procesów ruchu masy jest różnica potencjałów chemicznych. W szczególnych przypadkach może to też być różnica wartości stężenia, ciśnienia lub temperatury.
8. Scharakteryzuj procesy biotechnologiczne wykorzystywane w przemyśle spożywczym.
zastosowanie systemów biologicznych do celów produkcyjnych i usługowych. Systemem biologicznym mogą być żywe organizmy, organa, tkanki, komórki, części komórek, enzymy, a ostatnio i geny.
9. Scharakteryzuj proces rozdrabniania ciał stałych.
Zmniejszanie wymiarów cząstek materiału (rozdrabnianie – kształt nieregularny, krojenie – zmniejszanie wymiarów surowca i nadanie cząstkom kształtu) Stopień rozdrobnienia – stosunek wielkości cząstki przed do wielkości po rozdrobnieniu.
10. Maszyny i urządzenia w przemyśle spożywczym w których mają zastosowanie procesy rozdrabniania ciała stałego
Maszyny zgniatające, Maszyny szarpiące, Maszyny udarowe, Maszyny łamacze, Maszyny ścinające, Maszyny tnące, Krajalnice
11. Do czego wykorzystywany jest proces przesiewania.
Przesiewanie jest podstawową metodą rozdzielania materiałów sypkich. Przesiewaną mieszaninę wprowadza się na sito przez które część materiału przesypuje się (przesiew), a druga część pozostaje (odsiew).
12. Maszyny i urządzenia w przemyśle spożywczym w których mają zastosowanie procesy przesiewania ciał stałych.
przesiewacze z sitami płaskimi i przesiewacze z sitami cylindrycznymi, Odsiewacz płaski
Odsiewacz z sitami cylindrycznymi
13. Na czym polega w przemyśle spożywczym sortowanie.
Sortowanie jest procesem polegającym na rozdzielenie materiału na frakcje wielkościowe lub wagowe daje produkt ułatwiający przeprowadzenie wielu procesów technologicznych, a także spełniający oczekiwania nabywcy pod względem wyglądu.
14. Maszyny i urządzenia w przemyśle spożywczym w których mają zastosowanie procesy sortowania
Sortowniki z sitami pochyłymi, Sortowniki z sitami cylindrycznymi, Sortowniki linowe i taśmowe, Sortowniki rolkowe, Sortowniki kaskadowe
15. W jakich operacjach wykorzystywany jest proces mechanicznego rozdzielania układów niejednorodnych?
wyciskanie cieczy, filtrację, grawitacyjne rozdzielenie zawiesin, rozdzielenie układów niejednorodnych w polu siły odśrodkowej.
16. Maszyny i urządzenia w przemyśle spożywczym w których mają zastosowanie procesy mechanicznego rozdzielania układów niejednorodnych
Prasy hydrauliczne, Prasy pneumatyczne, Prasy mechaniczne, filtry, odstojniki, cyklony, wirówki,
homogenizatory, emulsory i młynki koloidalne
17. Maszyny i urządzenia w przemyśle spożywczym w których zachodzi wyciskanie cieczy.
Prasy hydrauliczne: prasy warstwowe, prasy koszowe
Prasy pneumatyczne
Prasy mechaniczne: ślimakowe, walcowe, taśmowe, taśmowo-walcowe
18. Maszyny i urządzenia w przemyśle spożywczym w których zachodzi grawitacyjne rozdzielania zawiesin
Odstojniki
19. Maszyny i urządzenia w przemyśle spożywczym w których zachodzi rozdzielania zawiesin w polu siły odśrodkowej
Cyklony, wirówki
20. Maszyny i urządzenia w przemyśle spożywczym w których mają zastosowanie procesy rozdrabniania cieczy
21. Maszyny i urządzenia w przemyśle spożywczym w których mają zastosowanie procesy aglomeracji
prasy do brykietowania, tabletkary oraz w granulatory
22. Wyjaśnij na czym, w przemyśle spożywczym, polega...
t500