Przepisy dobre.doc

(94 KB) Pobierz
Przepisy dobre

Przepisy  dobre

 

 

 

1              Sernik              1

2              Szybkie ciasto              2

3              Placek czeski              2

4              Rolada z bananami              3

5              Kakaowiec              3

6              Ptasie mleczko              3

7              Tort pyszny              4

8              Lekki mus z kawy i cynamonu              4

9              Napój jabłkowo miodowy              5

10              Mrożona woda z cytryną              5

11              Koktajl grejpfrutowo-cytrynowy z melisą              5

12              Biszkopty fifty-fifty              5

13              Maślane ciasteczka              6

14              Rolada biszkoptowa              6

15              Piankowe naleśniki              7

16              Babka kokosowa              7

17              Tort orzechowo-kakaowy              7

18              Owocowe pucharki              8

19              Ciasteczka czekoladowe              8

20              Chrupiące krówki              9

21              Ciasto WZ              9

22              Faworki              10

1          Sernik

1 kg sera

6 żółtek

30 dag cukru

2 budynie śmietankowe

3 szklanki mleka

1 cukier waniliowy

4 łyżki oleju

zapach cytrynowy

rodzynki

10 dkg wiórek kokosowych

 

Ser przekręcić przez maszynkę, dodać ubite z cukrem żółtka, budyń rozbijamy z mlekiem i wlewamy do sera, następnie dodajemy olej, cukier waniliowy, zapach i rodzynki. Wszystko miksujemy.

Ciasto:

12 dag margaryny lub masła

2 całe jajka

2 łyżeczki proszku do pieczenia

40 dag  mąki (około 16 łyżek)

16 dag cukru (około 7 łyżek)

 

Ciasto zagniatamy kładziemy na blachę tak aby brzegi były ułożone wysoko. Na ciasto wkładamy ser i pieczemy ok 1 godz. Pod koniec pieczenia sernika (w około 45 min. ) ubijamy białka z 5 łyżkami cukru, do ubitych białek na sztywno dodajemy 10 dag wiórek kokosowych wkładamy to na ser i zapiekamy 15 min. Wyjmujemy z blachy dopiero jak dobrze zastygnie. 

 

2          Szybkie ciasto

1 litr mleka

1 szkl. kaszy manny (błyskawicznej)

1 margaryna

1 szkl. cukru

Cukier waniliowy

Zapach arakowy

2 łyżki kakao (płaskie)

4-6 opakowań herbatników szkolnych

Papier pergaminowy

 

Zagotować mleko dodać margarynę, cukier, kaszę, zapach. Ciągle mieszając gotować chwilkę. Formę wyłożyć pergaminem lub folią aluminiową. Na wyłożoną formę układamy ciastka. Wylewamy ciepłą masę(lekko przestudzoną) na ułożone herbatniki następnie drugą częścią ciastek lekko przyciskamy.

Polewa:

1 łyżka masła

5 łyżek wody

2 łyżki cukru

1 łyżka kakao

Wszystko razem zagotować, przestudzić, polać na ciasto i schłodzić.

 

3          Placek czeski

Ciasto:

60 dag mąki – 4 i ¾ szklanki

2 całe jajka

12 dag margaryny

Niepełna szklanka cukru

18 dag miodu

Łyżeczka sody

3 łyżki mleka

 

Margarynę, cukier, miód i mleko rozpuścić i przestudzić. Mąkę wymieszać z sodą dodać jajka i przestudzoną margarynę. Zagnieść ciasto podzielić na trzy części wykładać na formę i piec w piekarniku.

 

Masa:

mleko

manna

Cukier waniliowy

Cytryna

Cukier puder

Margarynę Palmę

 

Ugotować budyń z manny (można posłodzić mleko), odstawić do wystygnięcia. Utrzeć palmę z cukrem pudrem i wkręcać do niej przestygniętą kaszę dodając sok z cytryny i cukier waniliowy.

 

Upieczony i wystygnięty podkład nasączamy, wykładamy masę, kolejny nasączony podkład resztę masy. Ostatni podkład nasączoną stroną kładziemy na mannę. Ciasto polewamy polewą czekoladową.

 

4          Rolada z bananami

1 paczka wafli

1 paczka herbatników

2 łyżki kakao

1 margaryna Palma

½ szklanki cukru

1 galaretka wiśniowa

3 banany

 

Dwa wafle odłożyć całe. Pozostałe wraz z ciastkami pokruszyć drobno. Rozpuścić margarynę z cukrem dodać kakao podgrzać do wrzenia, ale nie gotować. Galaretkę rozpuścić w ¾ szkl. Wody i odstawić do przestygnięcia. Do masy kakaowej dodać galaretkę i pokruszone ciastka. Wymieszać ciepłą masę, rozdzielić na 2 części i każdą rozsmarować na 1 waflu. Na brzegu włożyć wzdłuż po 1 ½  obranego banana. Zwinąć ciasto w roladę. Zawinąć w folie. Schować na 2 godz. do lodówki.

 

 

5          Kakaowiec

¼ kg masła lub margaryny,

2 szklanki  cukru,

2 szklanki mąki,

3 łyżki kakao,

½ szklanki wody,

4 jajka,

cukier waniliowy,

½  łyżki proszku do pieczenia.

 

Masło, cukier i kakao oraz wodę zagotować, lekko mieszając. Odlać ½ szklanki, pozostawić do przestygnięcia. Jajka wybić do przestudzonej masy kakaowej, dodać proszek do pieczenia, mąkę i cukier waniliowy. Wszystkie składniki dokładnie utrzeć, wlać do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą formy. Piec około 60 min. Po upieczeniu i przestudzeniu powierzchnię ciasta polać odlaną masą kakaową (można ją jeszcze chwilkę pogotować by lepiej zgęstniała). Smacznego!

 

 

6          Ptasie mleczko

Torebka bitej śmietany

3 galaretki np. cytrynowa wiśniowa i kiwi

Paczka biszkoptów lub herbatników

 

Formę wykładamy biszkoptami. Jedną z galaretek rozpuszczamy i wlewamy do prostokątnego naczynia. Drugą rozpuszczamy w 1 szklance wody. Odstawić do schłodzenia. Przygotować bitą śmietanę wg przepisu a następnie dodać do niej tą drugą galaretkę. Galaretkę z prostokątnego naczynia krajemy w kostkę i wrzucamy do bitej śmietany. Ostatnią galaretkę przyrządzamy i po schłodzeniu częścią nasączamy biszkopty, następnie na biszkopty wykładami bitą śmietanę i po stężeniu polewamy pozostałą galaretką.

 

 

7          Tort pyszny

Biszkopt

2 szklanki mąki

4 jaja

Szklanka cukru

Łyżeczka cukru waniliowego

½ Łyżeczki proszku do pieczenia

Poncz

½ szklanki cukru

Sok z cytryny

3 krople aromatu rumowego

1 ½ szklanki mocnej herbaty

Ewentualnie kieliszek wódki

Krem

Kostka masła

Pół szklanki cukru pudru

¾ szklanki mleka

Pół torebki (5 dag) galaretki owocowej

3 krople esencji cytrynowej lub pomarańczowej

Dodatki

4 łyżki kwaśnego dżemu

Owoce świeże lub w syropie do przybrania

 

Białka ubić na sztywną pianę, żółtka utrzeć z cukrem, połączyć z białkami. Dodać mąkę, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i wymieszać. Przełożyć ciasto do tortownicy wyścielonej papierem pergaminowym, piec 25 min. W temp. 170 °C. Po ostudzeniu przekroić na 4 krążki. Rozpuścić galaretkę w pół szklanki gorącej wody, ostudzić. Masło utrzeć z połową cukru pudru, dodawać stopniowo płynną galaretkę oraz zimne mleko. Pod koniec dodać pozostały cukier oraz aromat. Z naparu herbacianego cukru, soku z cytryny i aromatu rumowego przyrządzić poncz. Nasączyć nim dolny krążek tortu i posmarować dżemem. Następne krążki po nasączeniu przekładać kremem. Wierzch tortu oraz boki posmarować cienką warstwą kremu, udekorować i wstawić na kilka godzin do lodówki.

 

 

8          Lekki mus z kawy i cynamonu

 

400 ml śmietanki 30%

2 łyżki Nescafe Espresso

3 łyżki cukru pudru

1 kopiasta łyżka cynamonu

Kruche ciasteczka do dekoracji

 

Śmietankę wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny. Po wyjęciu ubić na sztywno. Dodawać powoli cukier, kawę i cynamon, cały czas ubijając (około minuty). Odstawić deser w chłodne miejsce, tuż przed podaniem posypać cynamonem i udekorować kruchymi ciasteczkami i bitą śmietaną.

 

9          Napój jabłkowo miodowy

½ szklanki soku jabłkowego

Plasterek cytryny

Sok z połowy cytryny

Łyżeczka miodu

¼

Szklanki wody mineralnej

Listek mięty

 

Sok z cytryny dodać do soku jabłkowego posłodzić miodem dopełnić wodą mineralną. Udekorować miętą i plasterkiem cytryny.

 

10     Mrożona woda z cytryną

½ szklanki lodu

Cytryna lub limonka

Łyżeczka cukru

½ szklanki wody mineralnej

Lód utłuc, cytrynę pokroić w ósemki. Włożyć do szklanki wymieszać z cukrem i uzupełnić wodą i wstawić na 5 min. Do lodówki by woda nabrała aromatu.

 

11     Koktajl grejpfrutowo-cytrynowy z melisą

2 grejpfruty

Cytryna

Łyżeczka miodu

Listki melisy

 

Wycisnąć sok z grejpfrutów i cytryny posłodzić miodem. Do szklanki wrzucić kilka listków melisy zalać sokiem. Udekorować Ósemkami cytryny pomarańczy i melisą.

 

12     Biszkopty fifty-fifty

5 czubatych łyżek cukru

4 czubate łyżki mąki

4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej

3 jajka

20 dag gorzkiej czekolady

1 pomarańcza

Szczypta soli

 

Oddzielić białka od żółtek. Zmiksować żółtka z cukrem i solą na puszystą masę. Sparzyć pomarańczę, wytrzeć dokładnie ściereczką, otrzeć skórkę na drobnej tarce. Wsypać do masy, dokładnie wymieszać. Ubić białka na sztywną pianę. Dodać do utartych żółtek, przemieszać. Wsypać mąkę i mąkę ziemniaczaną, mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Nasmarować tłuszczem blachę. Ułożyć porcje ciasta na blasze za pomocą dużej łyżki (należy je tak rozmieścić, aby się ze sobą nie stykały). Wyrównać kształt wszystkich ciasteczek. Wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika. Piec ciasteczka przez 8-10 minut w temp. Około 200°C na złoty kolor. Wystawić do ostygnięcia. W tym czasie drobno pokruszyć czekoladę, roztopić w głębokim rondelku. Maczać biszkopty do połowy w czekoladzie, odłożyć do całkowitego zastygnięcia polewy.

 

13     Maślane ciasteczka

 

20 dag masła

10 dag cukru pudru

Szczypta soli

Opakowanie cukru waniliowego

3 żółtka

Łyżka soku z cytryny

30 dag mąki

Skórka starta z cytryny

25 dag deserowej czekolady

 

Masło utrzeć z cukrem pudrem i waniliowym, solą i żółtkami. Dodać sok z cytryny, skórkę cytrynową i mąkę. Z ciasta szprycą cukierniczą wyciskać na wyłożoną papierem do pieczenia blachę ciasteczka w kształcie litery S, kółka lub paski. Piec w rozgrzanym do 200°C pierniku. Ostudzić. Dekorować rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą. Pozostawić do zastygnięcia.

 

14     Rolada biszkoptowa

Ciasto

4 jajka

6 łyżek mąki

3 łyżki cukru

Cukier waniliowy

2 łyżki cukru pudru

Skórka pomarańczowa kandyzowana

Krem

60 dag deserowej czekolady

Łyżeczka kakao

Łyżeczka rozpuszczalnej kawy

4 łyżki cukru pudru

25 dag masła

Łyżka rumu

 

Jajka ubić na parze z cukrem. Lekko ostudzić. Wsypywać po łyżce mąkę, nie przerywając ubijania. Na koniec dodać szczyptę soli i wanilię. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy i wstawić do rozgrzanego do 200°C piekarnika. Wyjąć je na ściereczkę (spodem do góry), usunąć papier i szybko zwinąć razem ze ściereczką. Pozostawić do ostygnięcia na 1-2 godz. Kawę i kakao rozpuścić w 2 łyżkach wrzątku. Dodać połamaną na kawałki czekoladę, rozpuścić na parze. Ostudzić. Masło utrzeć z cukrem. Stale ubijając dodawać po łyżce mieszaninę czekolady, kawy i kakao. Na końcu wlać rum. Ucierać aż powstanie gęsta, puszysta masa. Biszkopt wyjąć ze ściereczki, posmarować kremem (4 łyżki kremu odłożyć) powtórnie zwinąć. Zawinąć w folię i odstawić na 2-3 godz w chłodne miejsce. Posmarować resztą kremu, posypać cukrem pudrem i ozdobić skórką pomarańczową.

 

 

 

15     Piankowe naleśniki

20 dkg mąki

Pół litra mleka

4 jajka

Łyżka cukru

Łyżka oleju

Opakowanie serka waniliowego

Kubeczek słodkiej gęstej śmietanki

Konfitura wiśniowa

...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin