Przysmak Tygryska.doc

(31 KB) Pobierz
Przysmak Tygryska (paszteciki)

Przysmak Tygryska (paszteciki)

Danie wegetariańskie:

Autor: Grażyna Toruńczyk

 


 

Składniki:
- Ciasto: 300 g mąki
- 150 g margaryny do pieczenia
- łyżeczka proszku do pieczenia
- sól i pieprz
- rozmącone jajko do smarowania
Farsz: 500 g mielonego mięsa
- cebula
- sól i pieprz
- łyżeczka tłuszczu do smażenia

Sposób przyrządzania:

Nagrzej piekarnik do 200 st. C. Cebulę obierz, drobno posiekaj i podsmaż na patelni, aż się ?zeszkli?. Dodaj mięso, sól i pieprz. Mieszaj i smaż, aż mięso nabierze beżowej barwy. Gotowy farsz podziel na 4 równe części. Z mąki, margaryny i pozostałych składników zagnieć ciasto. Połowę rozwałkuj na stolnicy (lekko oprószonej mąką), tak by otrzymać prostokąt 20 x 30 cm. Przetnij go wzdłuż na 2 paski szerokości 10 cm. To samo zrób z drugą połową ciasta. Każdy z czterech pasków ciasta nadziej jedną z czterech porcji farszu, wałeczek farszu układając wzdłuż ciasta. Posmaruj krawędzie ciasta rozmąconym jajkiem i owiń farsz. Zlep dokładnie brzegi ciasta. Ułóż paszteciki na natłuszczonej blasze. (Jeśli się nie mieszczą, możesz je przekroić). Posmaruj z wierzchu jajkiem. Piecz ok. 20 min, aż będą złotobrązowe. Paszteciki najlepsze są na ciepło.
Przygotowanie - 30 min, pieczenie - 20 min.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin