Pyzy z serem.doc

(47 KB) Pobierz
Pyzy z serem

Pyzy z serem
Czyli kluchy ziemniaczane nadziewane serem

Ok.3kg. ziemniaków

Do farszu:

Pół kilo sera białego
Cebula
Łyżka masła
Sól
Świeża bazylia lub zielona pietruszka.

Ser rozetrzeć widelcem.Dodać cebulkę drobniutko pokrojoną i usmażoną Dodać jajko, posiekaną bazylię,posolić do smaku,dobrze wymieszać.

Ciasto ziemniaczane

Część ziemniaków ugotować i przecisnąć przez praskę.Drugą część zetrzeć na tarce i odcisnąć przez czystą lnianą ściereczkę.
Wody nie wylewać.Gdy się ustoi,wtedy wylać,a krochmal który się osiadł na dnie miski dołożyć do ciasta.
Do tego ciasta dołożyć tyle samo ziemniaków ugotowanych.
Dobrze wymieszać ,posolić do smaku i robić duże kule,takie by się zmieściły w dłoni.
Nadziewć je farszem serowym.Obtoczyć w mące.
Wkładać od razu do gotujacej się wody.

Gotować ok. 30-40 min. na wolnym ogniu.To zależy od wielkości klusek.

Podawać można ze świeżo stopioną słoninką i przesmażoną cebulką.


 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin