Pieczona papryka z serem
Składniki:
25 dag mozzarelli
papryka czerwona, żółta i zielona
czerwona cebula
sos:
4 łyżki oliwy
ząbek czosnku
łyżka octu winnego
łyżeczka cukru
pieprz, sól
Czosnek oczyść, rozgnieć z solą. Cukier rozpuść w 2 łyżkach wody, roztrzep z oliwą i octem, wymieszaj z czosnkiem i pieprzem, a następnie na pewien czas odstaw.
Papryki umyj, osusz i piecz w gorącym piekarniku do chwili, gdy popęka na nich skórka. Wtedy wyjmij je, zawiń szczelnie w folię aluminiową i zostaw do ostygnięcia, po czym oczyść (zdejmij skórkę i usuń gniazda nasienne).
Paprykę pokrój w paski, mozzarellę - na plasterki, a obraną cebulę - w talarki, a wszystko razem ułóż dekoracyjnie na półmisku. Polej przygotowanym sosem i odstaw na 2 godziny.
mrufczak