Pory zapiekane.rtf

(5 KB) Pobierz
Pory zapiekane

Pory zapiekane

 

Składniki:

20 dag białej części pora

2 łki masła

pieprz, sól

10 babeczek z ciasta serowego lub kruchych

sos:

po 3 łki masła i mąki

1,5 szklanki mleka

2 łki startego ostrego żółtego sera

pieprz, sól

 

Babeczki lekko podpiecz. Pory bardzo starannie opłucz i posiekaj. Następnie dodaj pieprz i sól, uduś na maśle.

 

Teraz przygotuj sos: roztop masło, wymieszaj je z mą i powoli wlewaj mleko, energicznie mieszając, by nie porobiły się grudki. Następnie wsyp ser, chwilę gotuj, aż ser się roztopi, a sos zgęstnieje. Dopraw pieprzem i solą.

 

Do babeczek włóż uduszone pory, polej je sosem. Całość zapiecz w gorącym piekarniku.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin