CIASTA
Ciasto na Karpia
Ugnieść świeży piernik z dodatkiem miodu i łyżeczką cukru.
Odrobinę szafranu, dwie łyżeczki stołowe mąki kukurydzianej i trochę cukru wrzucić do niewielkiej ilości przegotowanej wody. Dokładnie wymieszać.
Jeśli ciasto okaże się zbyt rzadkie, dodać mąki kukurydzianej.
Ugnieść miękisz ze świeżej bułki z dodatkiem białego sera. Dodać łyżeczkę zmielonych konopi i jedną łyżkę miodu.
Ponownie ugnieść ciasto.
1 PRZEPIS
Ciasto angielskie robię z gotowanego ziemniaka i chleba . Ziemniaka rozgniatam na miazgę . Kromkę chleba moczę w wodzie . Następnie za pomocą szatki wyciskam ją . Łącze te dwa składniki i mieszam do uzyskania odpowiedniej konsystencji . Ciasto nie może być zbyt twarde . dodatkiem zapachowym jest ząbek rozgniecionego czosnku . Do gotowej masy dodaję odrobinę oleju po to , by ciasto nie wysychało i lepiej formowało się na haczyku .
2 PRZEPIS
Do rondelka wlewamy 1/4 do 1/3 wody. Dodajemy miodu, odrobinę tłuszczu, barwnika, następnie gotujemy. Do gotującej się na małym ogniu wody powoli wsypujemy kaszę mannę, stale mieszając. Najpierw niewielką ilość, tak aby całkowicie się rozkleiła, po chwili więcej, aż do uzyskania konsystencji pozwalającej na formowanie kul. Takie gorące jeszcze ciasto wyrabiamy w rękach, dodając suchego atraktora zapachowego. Ciasto z manny powinno mieć konsystencję rwącej się, miękkiej gumy, dzięki czemu doskonale trzyma się haczyka.
3 PRZEPIS
W małej ilości wody w garnku rozpuścić jedną łyżkę stołową cukru, wsypać dwie łyżki stołowe płatków owsianych, a następnie gotować na wolnym ogniu, aż płatki spęcznieją. Mieszając przez cały czas wsypywać stopniowo kaszę mannę, aż w garnku utworzy się rzadkie ciasto.
Dodać do ciasta rozgnieciony jeden ząbek czosnku i ugnieść ciasto na desce dosypując w miarę potrzeby kaszę mannę. W końcowej fazie ugniatania dodać do ciasta dwie, trzy krople oleju jadalnego. Z ciasta uformować kulę i do czasu użycia go na przynętę - przechowywać w lodówce.
4 PRZEPIS
Kawałek czerstwego chleba zamoczyć w zimnej wodzie aż całkowicie namoknie i wycisnąć jak najmocniej. Włożyć masę w czystą ścierkę i wykręcać tak długo aż pasta nie uzyska konsystencji surowego ciasta. Następnie ugniatać go, dopóki nie przestanie przyklejać się do rąk. Rozsądnie dodawać dodatki smakowe i barwniki.
5 PRZEPIS
Ciasto z kaszy manny przygotowuję inaczej . W małym rondelku gotuję 100 ml wody , dodając do niej łyżeczkę miodu oraz odrobinę kurkumy w celu uzyskania żółtego koloru . Gdy woda się zagotuje , wsypuję 80 ml kaszy i stale mieszam . po zgęstnieniu kładę ciasto na talerz i czekam , aż wystygnie. Następnie dodaję do niego granulowany czosnek i stale ugniatam. Jeżeli ciasto jest za rzadki , dosypuję zmielone płatki owsiane . Gdy pasta ma już odpowiednią spoistość i gęstość , dodaję trochę oleju i przynęta jest gotowa do zastosowania .
6 PRZEPIS
Miąższ z bułki
Gotowany ziemniak
Olej lub masło
Barwnik spożywczy (żółty lub czerwony)
Atraktor (wanilia, nostrzyk lub inny atraktor płociowy)
7 PRZEPIS
Zimne, ugotowana ziemniaki ugniatamy z mąka na jednolitą masę, z której formujemy kulki i wrzucamy je do gotującej wody. Po ok. 2 - 3 minutach siekamy kulki nożem i zagniatamy powtórnie z larwami ochotki lub siekanymi dżdżownicami.
8 PRZEPIS
Do kawałka czystego płótna włożyć miękisz ze świeżej bułki, taką samą ilość mielonego ziarna konopnego orz trochę oleju jadalnego. Całość zmoczyć w ciepłej wodzie i długo ugniatać przez płótno.
9 PRZEPIS
Biszkopt ugnieć z mlekiem, aż do otrzymania lekko kleistej masy. Można dodać trochę cukru.
10 PRZEPIS
Upiec w piekarniku duży ziemniak o żółtym miąższu. Po wyjęciu z piekarnika szybko obrać ze skórki i ugniatać gorący ziemniak dodając jedno żółtko i jedną łyżeczkę mąki ziemniaczanej.
11 PRZEPIS
Wsyp do naczynia 2 - 3 łyżki mąki pszennej, 1 łyżkę mąki kukurydzianej i jedną łyżkę cukru. Wszystko połącz świeżą krwią (może ktoś ze znajomych pracuje w zakładach mięsnych).
12 PRZEPIS
Całe jajko (białko i żółtko), utarty skrawek czosnku, sporą kroplę miodu ugniatać, dodając mieszaninę mąki pszennej (2 części) i ziemniaczanej (1 część), aż do uzyskania spoistej masy
13 PRZEPIS
Gotujemy szklankę wody z 4 łyżkami cukru i 1/3 szklanki kaszy jaglanej. Trzymamy to na małym ogniu, aż do rozgotowania się kaszy. Następnie do ochłodzonej papki dodajemy 2 - 3 rozgniecione na miał herbatniki, dwie łyżeczki oleju. Następnie dosypujemy mąki tak, aby trzymało się haczyka.
14 PRZEPIS
Razowy chleb
Olej słonecznikowy
15 PRZEPIS
miąższ z bułki
gotowany ziemniak
olej lub masło
barwnik spożywczy (żółty lub czerwony)
atraktor (wanilia, nostrzyk lub inny atroaktor płociowy)
16 PRZEPIS
Mieszamy ze sobą: jajko, utarty ząbek czosnku, trochę miodu razem z mąką pszenną (2 części) i ziemniaczaną (1 część). Ciasto gotowe po uzyskaniu spoistej masy.
17 PRZEPIS
Włóż do naczynia jednakową ilość puree ziemniaczanego, mąki żytniej, puree z ugotowanego bobu. Dodaj środek wiążący składający się z cukry i miodu.
18 PRZEPIS
Ugotowany ziemniak ugniatamy z mąką na jednolitą masę, możemy dodać odrobinę oleju jadalnego - ciasto będzie lepiej się trzymało na haczyku. Masa musi być jednolita, niezbyt twarda, nie kleić się do dłoni. Do ciasta możemy dodać odrobinę zapachu czosnku zeskrobując nożem z obranego ząbka nieco miąższu i wyrabiając go następnie razem z ciastem.
19 PRZEPIS
ok 7 dag sera pleśniowego, 1 paczka konopi oraz 1 porcja tartego parmezanu. Włożyć ser do miseczki i rozgnieść go łyżką, następnie wsadzić do rozgrzanego piekarnika, aby go całkowicie roztopić. Wymieszać ser z ziarnem konopi i łyżką parmezanu.
20 PRZEPIS
Ugnieść ugotowane ziemniaki dodając jedno żółtko, łyżeczkę stołową cukru pudru i łyżkę stołową mąki kukurydzianej. W razie potrzeby dodać mąki kukurydzianej
21 PRZEPIS
Ugotowany ziemniak ugniatamy razem z porcją wilgotnego miąższu chleba lub bułki aż do uzyskania masy o jednolitej konsystencji. Możemy także zastosować dodatek czosnku lub inny dodatek zapachowy (np. wgnieść w ciasto kilkanaście larw ochotek lub chruścików).
22 PRZEPIS
Z zaparzoną mączkę konopną (mielone konopie zaparzone w termosie), wyrobić z mąką kukurydzianą i zapachem (np. nostrzyk). Dodać do tego nieco oleju jadalnego, dzięki któremu ciasto dobrze się wygniata i nie jest ani zbyt twarde, ani zbyt miękkie.Ciasto można barwić na różne kolory.
23 PRZEPIS
Wyrabiamy jak poprzednio dodając jedno lub dwa ugotowane żółtka. Należy je wyrabiać tak długo aż uzyskamy jednolitą masę o konsystencji plasteliny.
24 PRZEPIS
Mąka pszenna wyrobiona z wodą z dodatkiem zapachu anyżu uważana jest za doskonałą przynętę na płocie. Musi być tak wyrobiona, aby nie lepiła się do rąk i łatwo dawała założyć na haczyk.
25 PRZEPIS
Na patelnię wlewamy trochę wody (na tyle dużo, aby przykryła całą powierzchnię patelni) i doprowadzamy ją do wrzenia. Kiedy już to nastąpi przykręcamy ogień i powoli wsypujemy kaszę tak, aby ciasto nie było zbyt wodniste cały czas mieszając. Zdejmujemy ciasto, czekamy aż trochę przestygnie i dodajemy do niego mąkę kukurydzianą do czasu, aż mąka wchłonie nadmiar wody i nada ciastu żółtawy kolor. Na sam koniec dodajemy odrobinę oleju, dzięki temu ciasto nie klei się i nie wysycha, oraz atraktory - może to być miód, czosnek, wanilia, anyż
26 PRZEPIS
Miękki miąższ z dwu dużych i grubych kromek białego chleba dobrze rozdrobnić na ciasto dodając jedną łyżkę stołową cukru rozpuszczonego w małej ilości wody, pół łyżki mąki kartoflanej, pół łyżki mąki pszennej oraz odpowiednią ilość wody. Całość wyrobić na ciasto tak, aby było ono miękkie, ale nie kleiste.
27 PRZEPIS
Miękisz ze świeżej bułki wyłożyć na kawałek czystego płótna i zamoczyć w ciepłej wodzie. Po odsączeniu nadmiaru wody ugnieść ciasto przez płótno. Dodać substancje zapachowe.
28 PRZEPIS
Wymieszać na sucho w misce 1 część kazeiny z 2 częściami kiełków pszenicy. Dodać tyle wody ze środkiem zapachowym oraz barwnika (płynnego lub w proszku), aby powstało miękkie ciasto, które należy dokładnie wyrobić. Powinno ono być lekko klejące i gumowate.
Jedno całe surowe jajko wymieszać w kubku z mąką pszenną na gęsto, dodając trochę cukru i jeden rozgnieciony ząbek czosnku. Zagotować w garnku wodę i na wrzątek wrzucać mokrą łyżką przygotowane ciasto takiej wielkości, jaką chcemy mieć przynętę. Mieszać, aby ciasto nie przywarło do dna. Kiedy ciasto wypłynie na powierzchnię wody - gotować jeszcze przez1-2 minuty, a następnie ugotowane kluski wyjąć za pomocą sitka i dla utwardzenia zlać zimną wodą.
30 PRZEPIS
miąższ z bułki,
gotowany ziemniak,
olej lub masło,
barwnik spożywczy (żółty lub czerwony),
atraktor (wanilia, nostrzyk)
31 PRZEPIS
dające możliwość licznych modyfikacji smakowych i zapachowych: Miąższ białego chleba lub bułki zmieszać z niewielką ilością (jedna część na pięć) ugotowanych na miękko ziemniaków i łyżeczką mąki pszennej. Ugniatać do uzyskania jednorodnego ciasta. Pod koniec dodać trochę tłuszczu (olejku słonecznikowego, sojowego); przyda rozciągliwości i zapobiegnie przedwczesnemu wysychaniu oraz rozpuszczaniu w wodzie. Dodatek utartego ząbka czosnku nada ciastu szczególną atrakcyjność dla leszczy, krąpi i płoci. Żółte zabarwienie można z kolei uzyskać wgniatając żółtko, jedno na każdy średniej wielkości ziemniak. Lepsze jest z jajka ugotowanego na twardo; można je dodać na każdym etapie. Surowe należy najpierw ugnieść z miąższem chleba albo bułki.
32 PRZEPIS
2 łyżki stołowe mąki pszennej, 1 łyżka stołowej cukru pudru, 1 łyżka mąki kukurydzianej 1 żółtko i trochę oleju, szczypta soli. Całość dokładnie ugnieść. Jeśli ciasto jest za twarde dodać odrobinę oleju.
33 PRZEPIS
Zimne, gotowane ziemniaki ugniatamy z mąką na jednolitą masę, z której formujemy spore kulki i gotujemy. Po ugotowaniu siekamy kulki nożem i zagniatamy powtórnie z siekanymi dżdżownicami albo larwami ochotki.
34 PRZEPIS
Gotowane ziemniaki, kaszę manną, trochę mąki kartoflanej i jedną łyżkę stołową miodu oraz łyżeczkę do herbaty miękkiego, silnie pachnącego ser zagnieść razem aż do uzyskania miękkiego nie kleistego ciasta.
35 PRZEPIS
Do dwóch surowych żółtek (lub ugotowanych na twardo) dodaje się pszenną bułkę (bez skórki) lub kawałek pytlowego chleba oraz dwa obrane ugotowane ziemniaki i trochę wody. Całość ugniata się tak długo, aż ciasto stanie się jednolite i miękkie. Zamiast wody wskazane jest dodanie odrobiny jadalnego oleju.
36 PRZEPIS
Ponownie ugnieść ciasto
37 PRZEPIS
2 łyżki kaszy manny
1 łyżka mąki kukurydzianej
1 łyżka mąki z kaszy gryczanej
1 łyżka mleka w proszku
Całość podgrzać na sucho, dopiero później dolewać wodę.
38 PZREPIS
Szklankę kaszy manny mieszając ugotować w szklance wody. Po przestygnięciu ugnieść z łyżeczką margaryny, stołową łyżką cukru i niewielką ilością (pół torebki) cukru waniliowego. Dodatek szczypty szafranu przyda koloru żółtego, szczególnie atrakcyjnego w wodach ciemnych i mętnych. Jeśli na łowisku zajdzie konieczność dogęszczenia, to dodać odrobinę surowej manny.
...
PORADNIK-WEDKARSKI.PL