Zdrowe żywienie-Ciekawostki żywieniowe.pdf
(
124 KB
)
Pobierz
41140743 UNPDF
Ciekawostki żywieniowe
Spalanie kalorii podczas różnych czynności
Dioksyny w żywności
Prawidłowa waga do wzrostu
Promile alkoholu we krwi
Indeks masy ciała
Etapy zrzucania wagi
Substancje antyodżywcze w żywności
Okołodobowy rytm biologiczny organizmu
Mrożonki owocowe i warzywne
Aspartam
Uczulenia pokarmowe
Skorupki jaj
1
Spalanie kalorii podczas różnych czynności
Poniższa tabela przedstawia przybliżone wydatki energetyczne organizmu
podczas wykonywania różnych czynności, wyrażone w kcal/godzinę, które
mogą się różnić od rzeczywistych, w zależności od metabolizmu
poszczególnych osób.
Czynność
kcal/h
Akt miłosny
360
Bieg (ok. 9 km/godz.)
550
Bieg szybki
1120
Czołganie się
800
Czytanie na głos
105
Energiczny taniec
350
Forsowne ćwiczenia fizyczne
410
Gimnastyka forsowna
290
Gimnastyka lekka
170
Gra w golfa
412
Gra w siatkówkę
600
Gra w tenisa
700
Jazda motocyklem
204
Jazda na łyżwach
718
Jazda na nartach
600
Jazda na rowerze (10km/h)
265
Jazda na rowerze (20km/h)
650
Jazda samochodem
116
Jedzenie
98
Lekkie ćwiczenia fizyczne
148
Leżenie
79
Mycie okien
240
Odkurzanie mebli
220
2
Odkurzanie odkurzaczem 240
Odpoczynek w pozycji leżącej 68
Pisanie na maszynie 140
Pływanie 470
Praca w ogródku 222
Prasowanie 120
Rąbanie drewna 319
Rozwieszanie prania 300
Schodzenie ze schodów 310
Sen 68
Siedzenie 100
Spacer powolny 200
Spacer szybki 300
Spokojne siedzenie 86
Sprzątanie 120
Stanie na baczność 96
Stanie swobodne 89
Szybki marsz (ok. 8,5 km/godz.) 590
Szycie ręczne
97
Śpiewanie
122
Taniec szybki
336
Trzepanie dywanów
349
Ubieranie się i rozbieranie
114
Wchodzenie po schodach
957
Wiosłowanie
339
Zamiatanie podłogi
167
Zawieszanie firanek
404
Zmienianie pościeli
182
Zmywanie naczyń
151
3
Dioksyny w żywności
Dioksyny to zbiorcza nazwa dla ponad 200 związków chemicznych z grupy
chlorowanych węglowodorów. Najbardziej znaną jest molekuła oznaczona
symbolicznie TCDD. Zalicza się do najgroźniejszych substancji skażających
środowisko, jest uznana za supertruciznę. Jej toksyczność porównywalna
jest z toksynami bakteryjnymi tężca. Związek ten jest ok. 10 tysięcy razy
bardziej trujący niż cyjanek potasu. Badania toksykologiczne
przeprowadzone dla TCDD na szczurach wykazały, że połowa tych zwierząt
wymiera przy podaniu im 0,022 mg na 1 kg ciała. Można więc przypuszczać,
że dawka śmiertelna dla człowieka o wadze 80 kg wynosi ok. 1,8 mg TCDD.
Dioksyny i furany są najbardziej toksycznymi produktami pewnych
technologii przemysłowych włączając spalanie odpadów, spopielenie opon,
spalanie węgla i oleju, spalania benzyny ołowiowej, produkcję papieru i
niektórych pestycydów, przy odzysku metali, przetapianiu złomu i surowców
wtórnych, w odlewnictwie, przemyśle hutniczym i być może spalin silnika
diesla. Dioksyny i furany powstają gdy chlor łączy się z innymi chemikaliami
w wysokich temperaturach. Chlorodioksyny i furany tworzą się w bardzo
szerokim zakresie temperatur w procesie spalania od ok. 400°C do około
1400°C, a "przyczepione" na cząstkach popiołów są w praktyce
niezniszczalne nawet powyżej 1400°C. Działanie polega głównie na
powolnym, ale bardzo skutecznym uszkadzaniu narządów wewnętrznych,
takich jak wątroba, płuca, płuca, nerki, rdzeń kręgowy lub kora mózgowa.
Skutki tych uszkodzeń nierzadko pojawiają się dopiero po kilku lub kilkunastu
latach od przyjmowania niewielkich dawek takich trucizn. Najsilniejszy wpływ
dioksyn jest obserwowany u ludzi i zwierząt w systemie rozrodczym,
systemie wydzielania wewnętrznego (hormonalnym) i systemie
immunologicznym. Dioksyny opadają na glebę, pola uprawne i wodę,
przedostają się do sieci wodnej i do łańcucha pokarmowego. Ponad 90%
dioksyn przenika do naszego organizmu z pożywieniem, głównie produktów
mięsnych, mleczarskich i ryb. Jednak ludzie żyjący w pobliżu źródeł emisji
dioksyn powinni wiedzieć, że już samo wdychanie skażonych cząsteczek
tych związków może spowodować łańcuch chorób. Palenie papierosów,
wulkany i pożary lasów są źródłami o mniejszym znaczeniu.
4
Prawidłowa waga do wzrostu
Tabela podaje prawidłową wagę dla osób w wieku około 30 lat, w ubraniu i
w butach. Dla osób starszych lub młodszych należy wprowadzić odpowiednią
poprawkę.
Wiek
lat
Kobiety
[kg]
Mężczyźni
[kg]
20
-3
-4
30
0
0
40
+4
+3
50
+6
+5
Prawidłowa waga w [kg] dla kobiet i mężczyzn
Kobiety
Mężczyźni
Wzrost [cm]
O budowie
O budowie
Drobno-
kościstej
Grubo-
kościstej
Drobno-
kościstej
Grubo-
kościstej
150
49
55
-
-
155
51
58
-
-
157
53
60
54
62
160
54
61
57
64
162
55
62
59
66
165
57
64
61
68
167
59
67
62
70
170
61
69
63
72
172
62
70
65
74
175
63
72
67
76
177
65
74
69
78
180
67
75
71
81
185
-
-
75
85
190
-
-
81
90
Prawidłowa waga w [kg] i wzrost [cm] dla dzieci
5
Plik z chomika:
gosialek89
Inne pliki z tego folderu:
Życie bez pieczywa - Allan Christian.pdf
(2249 KB)
ziołowe odchudzanie.pdf
(332 KB)
ziemniak źródło witamin i minerałów.pdf
(318 KB)
Zgubne skutki niedowagi.doc
(39 KB)
Zdrowe żywienie-Ciekawostki żywieniowe.pdf
(124 KB)
Inne foldery tego chomika:
Podstawy żywienia
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin