Krem z pomidorow z bananamiPorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 50 min.700 g dojrzalych pomidorow,100 ml smietany kremowki,1 mala cebulka,1 lyzeczka masla,2 banany,1 lyzeczka cukru,600 ml wywaru jarzynowego (przepis w rozdz. "zupy"),sol.1. Pomidory umyc, sparzyc wrzatkiem, obrac ze skorki, pokroic w kawalki. Cebuleobrac, oplukac, drobno posiekac.2. Na patelni rozgrzac maslo, podsmazyc cebule. Dodac pokrojone pomidory, dusicrazem z cebula 20 min. Przetrzec przez sito.3. Zagotowac wywar z jarzyn. Dodac przetarte pomidory, doprawic sola i cukremdo smaku. Zupa powinna byc lekko slodkawa. Ostudzic, wstawic do lodowki.4. Trzepaczka ubic smietane z cukrem na sztywna mase.5. Pokroic banany na plasterki (tuz przed podaniem, by nie zdazyly sciemniec).Na zimna zupe polozyc lyzke bitej smietany, przybrac plasterkami banana.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 26 "Zupy", strona 80.
Asia24_h