Opis
Ciasto wygląda efektownie i równie dobrze smakuje.
Składniki
* wino białe półsłodkie 1 szklanka
* jagody 200 g
* sok z cytryny 1 do smaku
* żelatyna 2 łyżka
* dżem jagodowy 1 słoik
* budyń waniliowy 1 torebka
* proszek do pieczenia 1 łyżeczka
* mąka 10 dag
* cukier 1/2 szklanka
* jajko 4 szt
* śmietana kremówka 1/2 L
Sposób przyrządzenia
Białka ubić z cukrem. Żółtka utrzeć w osobnej misce. Do białek przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i budyń, dodać żółtka i delikatnie wymieszać. Ciasto rozsmarować na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 15 minut w 180 st. C. Jeszcze ciepłe wyłożyć na wilgotną ściereczkę, usunąć papier. Posmarować ciasto dżemem, zrolować i owinąć folią. Wstawić na 30 minut do lodówki. Wino lekko podgrzać, rozpuścić w nim żelatynę, doprawić do smaku sokiem z cytryny. Wstawić na 10 – 15 minut do lodówki. Owoce opłukać, osączyć. Śmietanę ubić z cukrem. Dodać do niej owoce i połączyć z winem. Roladę pokroić w plastry, 1/3 odłożyć, pozostałymi wyłożyć salaterkę i umieścić na nich krem. Wierzch przykryć resztą plastrów. Wstawić na godzinę do lodówki. Przed podaniem ciasto wyjąć z miski jak babkę.
Ocena przepisu
12345
Wyświetlenia: 3986
Dodaj przepis do ulubionych
Drukuj przepis
Dodaj do listy zakupów
Dla ilu osób:
Dla ośmiu
Czas przyrządzenia:
90 minut
Koszt potrawy:
nieznany
Autor:
Nieznany
Dodany przez:
donia84
Data dodania:
2007-07-17
Dodaj do: Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks
Zdjęcia
Bomba śmietanowo - jagodowa
Dodaj zdjęcie
blk