Cappuccino od mamy Karoliny
· 1 masło
· 5 żółtek
· 1 jajo
· 1 szkl. cukru pudru
· 2 szkl. mleka w proszku
· 4 serki homogenizowane małe (po 100 g.)
· biszkopty
· zaparzona kawa rozpuszczalna
· 2 łyżki żelatyny rozpuścić z 3 łyżkami zimnej wody, następnie dodać wrzątku
Wykonanie:
Żółtka, jajo i cukier ubić na parze i wystudzić. Masło utrzeć i dodać powoli masę jajeczną. Następnie dodać serki (powoli i po kolei) i mleko, wciąż miksując. Na koniec dodać zimną żelatynę. Biszkopty namoczyć w zaparzonej zimnej kawie rozpuszczalnej. Ułożyć na dole tortownicy. Na biszkopty wyłożyć (szybko po dodaniu żelatyny) masę, a na wierzch ponownie biszkopty. Polać polewą. Włożyć do lodówki.
jot_em18