PSIE CIASTECZKA.docx

(97 KB) Pobierz

PSIE CIASTECZKA

 

Serowe Kosteczki
skladniki:
2 szklanki maki razowej
1 i 1/4 szklanki utartego zoltego sera
2 zabki drobno pokrojonego czosnku
1/2 szklanki oleju roslinnego
5 lyzek stolowych wody

Make, ser, olej i czosnek wymieszac (mozna uzyc miksera), stoponiowo dodajac wode. Ciasto rozwalkowac do grubosci ok. 1 cm i uzywajac foremki wyciac ksztalt kosci (ja lepie kuleczki). Piec w temperaturze ok. 200 stopni c przez 10-15 minut, az ciasteczka sie przyrumienia. Przechowywac w szczelnym pojemniku lub w lodowce.

Ciasteczka wątrobowe:
3 jaja
1/3 szklanki oleju
0,5 kg wątroby (surowej)
1 ząbek czosnku
ok. 2 szklanek mąki
Ubić lekko jajka, dolać olej, wrzucamy czosnek, wymieszać. Wątróbkę
przekręcić przez maszynkę do mięsa. Dodać tyle mąki, żeby mieć gęstość
przeciętnego ciasta (niezbyt płynne). Wyłożyć na blachę, pomagając sobie
łopatką. Piec w nagrzanym piekarniku 15-30 minut, w temp 220 stopni. Kiedy
powierzchnia jest sucha i zaczyna się rumienić na brzegach, sprawdzamy
patyczkiem czy jest upieczone. Jeżeli patyczek wkłuty w środek wychodzi
suchy, to jest upieczone. Kroić na kawałki i wyłożyć do wystygnięcia. Jeżeli
chcemy żeby ciasteczka były bardziej suche i twarde, włożyć kawałki na
blachę i suszymy w lekko ciepłym piekarniku około 30 minut

 

 

Serowe Kosteczki
skladniki:
2 szklanki maki razowej
1 i 1/4 szklanki utartego zoltego sera
2 zabki drobno pokrojonego czosnku
1/2 szklanki oleju roslinnego
5 lyzek stolowych wody

Make, ser, olej i czosnek wymieszac (mozna uzyc miksera), stoponiowo dodajac wode. Ciasto rozwalkowac do grubosci ok. 1 cm i uzywajac foremki wyciac ksztalt kosci (ja lepie kuleczki). Piec w temperaturze ok. 200 stopni c przez 10-15 minut, az ciasteczka sie przyrumienia. Przechowywac w szczelnym pojemniku lub w lodowce.

Ciasteczka wątrobowe:
3 jaja
1/3 szklanki oleju
0,5 kg wątroby (surowej)
1 ząbek czosnku
ok. 2 szklanek mąki
Ubić lekko jajka, dolać olej, wrzucamy czosnek, wymieszać. Wątróbkę
przekręcić przez maszynkę do mięsa. Dodać tyle mąki, żeby mieć gęstość
przeciętnego ciasta (niezbyt płynne). Wyłożyć na blachę, pomagając sobie
łopatką. Piec w nagrzanym piekarniku 15-30 minut, w temp 220 stopni. Kiedy
powierzchnia jest sucha i zaczyna się rumienić na brzegach, sprawdzamy
patyczkiem czy jest upieczone. Jeżeli patyczek wkłuty w środek wychodzi
suchy, to jest upieczone. Kroić na kawałki i wyłożyć do wystygnięcia. Jeżeli
chcemy żeby ciasteczka były bardziej suche i twarde, włożyć kawałki na
blachę i suszymy w lekko ciepłym piekarniku około 30 minut

Ciasteczka pasztetowe:
60 dkg pasztetowej
3 łyżki suszonego majeranku
2 jajka
2 szklanki mąki
Całość wymieszać do uzyskania konsystencji ciasta i piec na blasze ok. 20
min. w 200 stopniach.

Ciasteczka cynamono-jabłkowe:
1 duże jabłko
2-3 łyżki miodu
1/4 szklanki wody
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 szklanki mąki owsianej (lub ryżową jeśli pies jest alergikiem)
3/4 szklanki mąki pszennej
Nastawić piecyk na 200-220 stopni
Jabłko obrać, zetrzeć na tarce. Dodać do niego miód, wode cynamon i mąkę
owsianą. Wszystko dokładnie wymieszać. Potem stopniowo dodawać mąkę pszenną.
Po wyrobieniu ciasta uformować płaskie ciasteczka. Włozyć do piekarnika na
0,5 godz. Nastepnie przewrócić na drugą stronę i zmiejszyc temperaturę do o
około 20 stopni. Piec jeszcze 30 minut.

Ciasteczka z Gerbera
1 słoik jedzenia dla dzieci (np. indyk z warzywami lub sam indyk Gerbera)
6 łyzek stołowych mleka w proszku
8 łyżek zarodków pszenicy
Nastawić piekarnik na 220 stopni. Wszystkie składniki wymieszać i formować
ciasteczka. Piec około 12-15 aż zbrązowieją.

Ciasteczka marchewkowe
szklanka ugotowanej i zmiażdżonej marchewki
2 jajka
2 łyżeczki czosnku
1 szklanka mąki
1/2 szklanki płatków owsianych
1/8 szklanki mąki ryżowej lub zarodków pszennych
Wszystkie składniki wymieszać i wyrobić ciasto. Rozwałkować i wykrawać
ciasteczka. Piec około 45 minut aż zrobią się brązowe i chrupiące.


Ciasteczka z płatków owsianych lub jęczmiennych
2 szklanki płatków owsianych lub jęczmiennych,
1/2 kostki margaryny lub masła,
2 jaja,
3-4 łyżki miodu,
olejek waniliowy
Płatki zrumienić na patelni (uważać bo strasznie szybko się przypalają) Żółtka, miód, kilka kropli olejku waniliowego i margarynę lub masło utrzeć na gładką masę. Do tej masy dodać zimne płatki i wymieszać. Ubić na sztywną pianę białko, dodać do masy i dokładnie wymieszać. Formować małe kuleczki, układać luźno na posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką blasze. Piec w mocno nagrzanym piekarniku aż się zrumienią (można w połowie pieczenia przewrócić na druga stronę). Trzeba co chwilę sprawdzać bo szybko się przypalają. Wyłączyć piekarnik i zostawić w nim ciasteczka, żeby się wysuszyły.

Ciasteczka jabłkowo-cynamonowe z otrębami (dla psów otyłych)
1 jabłko,
2 łyżeczki cynamonu,
2 łyżeczka miodu,
1 łyżeczka soku z cytryny,
2 białka z jajek,
1/8 szklanki z otrąb owsianych,
1/8 szklanki mąki owsianej,
1/4 szklanki chudego mleka,
Utrzeć jabłko (obrane i bez pestek). Włożyć do rondelka, dodać cynamon i dusić 10 minut (można dolać trochę wody).
Następnie wymieszać z resztą składników. Po ostygnięciu zmiksować. Nakładać łyżką na formę. Piec w piekarniku podgrzanym do 180 stopni C przez 20 minut.

Tort Psi
Ilość składników dowolna czyli dostosowana do gabarytów jubilata:
- pieczywo tostowe (miękkie lub inne bez skórki)
- pasztet podlaski
- żółty ser
- mortadela lub parówkowa
- szprotki na wagę
- gotowane warzywka( marcheweczki, pietruchy,brokułki,ect. w/g gustu)
- suszona bazylia
- masełko ewentualnie margarynka

Wykonanie:
Na tacy układamy odpowiednią ilość pieczywa (gabaryty!), następnie smarujemy pasztetem, posypujemy utartym serem, układamy pokrojona mortadelę lub parówkową - przykrywamy pieczywem
smarujemy pasztetem, sypiemy serek, układamy warzywka- przykrywamy. Czynność powtarzamy aż do skutku czyli wyczerpania produktów. Na wierzchu powinny znaleźć się kromki pieczywa posmarowane pasztetem. Szproty z bazylią i masłem ucieramy na gładką masę i smarujemy tort po bokach. Ewentualnie można pokruszyć psie suchary i obsypać nimi boki tortu. Wierzch dekorujemy w/g uznania materiałami przyswajalnymi przez psi przewód pokarmowy.
zycze psiako wszystkim smacznego http://www.dogomania.pl/forum/images/smilies/wink-cool.gif

 

 

 

A propos ciasteczek wątrobowych. Podrzucam przepis na takie, ale bez jajek.
Przepis na ciasteczka.
składniki:
watroba surowa, otręby pszenne, olej roślinny, czosnek.

Dokładnych proporcji nie podam, bo nigdy nie ważyłem składników, no i wątroba wątrobie nie równa.

Biorę ok 750g wątroby (najlepiej wołowej lub końskiej) i kroję w kostkę 2x2 cm, przy okazji odrzucając wszystkie żyłki, ścięgna itp. Pokrojoną wątrobę wraz z dwoma dużymi ząbkami czosnku rozdrabniałem malakserem (teraz się popsuł i mielę w maszynce do mięsa). Wątrobie drobiowej da radę zwykły mikser.
Uzyskaną papkę wątrobową przekładam do miski i wyrabiam wraz otrębami aż uzyskam dość twarde ciasto. Dodaję 1/2 szklanki oleju roślinnego i nadal wyrabiam. W miarę potrzeby dosypuję jeszcze otrąb.
Ciasto wykładam na blachę piekarniczą (na papier), uklepuję równy placek i wkładam do piekarnika nagrzanego do 220 deg C. Piekę 15-20 min. Pozostawiam w piekarniku do ostygniecia. Zimny placek kroję na blasze w kostkę i suszę w temp 70 deg C a w lecie po prostu wykładam na słońce.
Na czas przygotowywania i pieczenia psa najlepiej wysłać na spacer lub do znajomych.

 

 

Znalazłam jeszcze kilka przepisów http://www.dogomania.pl/forum/images/smilies/icon_wink.gif.
Sucharki pszeniczne
1 szklanka tłuczonej pszenicy (w sklepach ze zdrową żywnością), 1 szklanka mąki, ½ szklanki rodzynków, 1 duże jajko, woda według potrzeby. Zagnieść ścisłe ciasto i formować ciasteczka. Piec przez kwadrans w 200stC

Sucharki serowe
2 szklanki mąki, 1 szklanka tartego łagodnego żółtego sera, 1 duże jajko, woda według potrzeby.
Zagnieść ścisłe ciasto, formować ciasteczka. Pieczemy przez kwadrans w 200stC

Szczeniaczkowe ptifurki
¾ szklanki mąki, ¾ szklanki mleka w proszku, 1 jajko, ½ szklanki mielonej wołowiny, woda według potrzeby.
Zagnieść, formować w niewielkie ciasteczka, dostosowane wielkością do paszczy szczeniaka . Piec 30min w 200stC. Po wystudzeniu przechowujemy w lodówce, do szybkiego spożycia.

Ziarniaczki
1 szklanka mąki pszennej, 1 szklanka mąki żytniej, garść ziaren słonecznika, garść siemienia lnianego, garść pszenicy tłuczonej, 1 jajko, woda według potrzeby.
Dobrze ugnieść, uformować rulon, który tniemy na kawałki długości 2cm. Lekko spłaszczone ciasteczka pieczemy przez 30min w 200stC.

Ciasteczka jabłkowo-cynamonowe z otrębami (dla psów otyłych)
1 jabłko,
2 łyżeczki cynamonu,
2 łyżeczka miodu,
1 łyżeczka soku z cytryny,
2 białka z jajek,
1/8 szklanki z otrąb owsianych,
1/8 szklanki mąki owsianej,
1/4 szklanki chudego mleka,
Utrzeć jabłko (obrane i bez pestek). Włożyć do rondelka, dodać cynamon i dusić 10 minut (można dolać trochę wody).
Następnie wymieszać z resztą składników. Po ostygnięciu zmiksować. Nakładać łyżką na formę. Piec w piekarniku podgrzanym do 180 stopni C przez 20 minut.

 

 

COŚ NA PSI ZĄB...
Ciasteczka owsiane

·         20 dag płatków owsianych

·         15 dag mąki przennej

·         15 dag jogurtu naturalnego

·         2 jajka

·         2 łyżki miodu

Składniki wymieszać,zagnieść ciasto i rozwałkować,Wykroić niewielkie krążki.Piec w temperaturze 150' przez mniej więcej 30 minut.Ciasteczka pozostawić w piekarniku do wyschnięcia.

Ciasteczka mięsne

·         50 dag mięsa (kurczaka lub wołowiny)

·         2 jajka

·         40 dag włoszczyzny

·         łyżka oleju

·         mąka(wg.potrzeby)

Ugotować mięso i włoszczyznę,ostudzić i zmiksować.Wymieszać z jajkami i olejem, ewentualnie można dodać mąkę.Uformować kuleczki.Piec w nagrzanym piekarniku (180'C) przez godzinę.

Chińskie danie(zupka)

·         ryż

·         mięso(kurczak lub wołowina)

·         marchewka itp.

Ugotować zupę na kościach(mięsie).Do zupy dodać ryżu,lub ugotowany ryż polać gotową zupką.Danie łatwe i absolutnie nie jest pracochłonne...Łatwe w przygotowaniu,a jednocześnie nie zaszkodzi.

 

Ciasteczka wątrobowe:

3 jaja
1/3 szklanki oleju
0,5 kg wątroby (surowej)
1 ząbek czosnku
ok. 2 szklanek mąki
Ubić lekko jajka, dolać olej, wrzucamy czosnek, wymieszać. Wątróbkę
przekręcić przez maszynkę do mięsa. Dodać tyle mąki, żeby mieć gęstość
przeciętnego ciasta (niezbyt płynne). Wyłożyć na blachę, pomagając sobie
łopatką. Piec w nagrzanym piekarniku 15-30 minut, w temp 220 stopni. Kiedy
powierzchnia jest sucha i zaczyna się rumienić na brzegach, sprawdzamy
patyczkiem czy jest upieczone. Jeżeli patyczek wkłuty w środek wychodzi
suchy, to jest upieczone. Kroić na kawałki i wyłożyć do wystygnięcia. Jeżeli
chcemy żeby ciasteczka były bardziej suche i twarde, włożyć kawałki na
blachę i suszymy w lekko ciepłym piekarniku około 30 minut

 

Ciasteczka mięsne

·         50 dag mięsa (kurczaka lub wołowiny)

·         2 jajka

·         40 dag włoszczyzny

·         łyżka oleju

·         mąka(wg.potrzeby)

Ugotować mięso i włoszczyznę,ostudzić i zmiksować.Wymieszać z jajkami i olejem, ewentualnie można dodać mąkę.Uformować kuleczki.Piec w nagrzanym piekarniku (180'C) przez godzinę.

wyprobowałam ten przepis z MP i... pieskom bardzo smakują "kulki" http://www.dogomania.pl/forum/images/smilies/icon_smile.gif
jestesmy zadowolenii chociaz robienie ich zajeło sporo czasu
tutaj jest fotka http://www.dogomania.pl/forum/images/smilies/icon_wink.gif
http://img237.imageshack.us/img237/7...01a0001io3.jpg

 

ciasteczka pasztetowe
- 60 dkg pasztetowej
- 3 łyżki suszonego majeranku
- 2 jajka
- 2 szklanki mąki
Całość wymieszać do uzyskania konsystencji ciasta i piec na blasze ok. 20 min. w 200oC.

 

ciasteczka mięsne:
- 50 dag mięsa (kurczaka lub wołowiny)
- 2 jajka
- 40 dag włoszczyzny
- łyżka oleju
- mąka (wg potrzeby)
Ugotować mięso i włoszczyznę, ostudzić i zmiksować. Wymieszać z jajkami i olejem, ewentualnie można dodać mąkę. Uformować kuleczki. Piec w nagrzanym piekarniku (180°C) przez godzinę.

 

CIASTKA CROPKI http://www.dogomania.pl/forum/images/smilies/wink333.gif-
1kg wątróbek z kurczaka(wątroba nie jest w stanie pozbyć się wszystkich szkodliwych dla organizmu substancji z m.in. metali ciężkich, część jest w niej magazynowana w ciągu całego życia - warto wybierać zwierzęta, które żyją stosunkowo krótko, mniej świństw zdąrzy się nagromadzić w wątrobie - kiedyś to usłyszałam i się tego trzymam)
ok. 3/4 szklanki mąki ryżowej( ryż rzadko powoduje alergie, łagodny dla żołądka)
ok. 3/4 zklanki otrębów orkiszowych( zboże stosunkowo lekkostrawne, bogate w mikroelementy i witaminy)
1/5 kostki drożdży rozpuszczona w niewielkiej ilosci ciepłej(nie gorącej) wody (dobrze wpływają na włos i skórę - ja mojemu czasem dolewam rozpuszczone do karmy)
2 jajka
2-3 starte ząbki czosnku
ew. odrobina soli czosnkowej
3-4 łyżki żelatyny (kolagen dobry na stawy i skórę - mimo kiepskiej wchcłanialności zawsze coś)
no i jeszcze dorzuciłam 4 miarki witamin na sierść flawitolu w proszku

Wątróbki wrzucamy do gotującej się wody, gotujemy 10-15 minut. Odcedzamy, studzimy, przepuszczamy przez maszynkę do mielenia. Wrzucamy do dużej michy, dodajemy resztę składników i zagniatamy aż będzie jednolita konsystencja. Bierzemy porcję, wałkujemy na grubość ok 3-4 mm i kroimy(ja pokroiłam na ok.1,5 centymetrowe kwadraciki). Wrzucamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia(sprawdzone-do folii a...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin