szarlotka bez jajek.doc

(23 KB) Pobierz

Szarlotka bez jajek

 

Składniki:

2 szklanki  kaszy manny

2 szklanki mąki

3 łyżeczki proszku do pieczenia

1 i ¾ szklanki cukru

 

Nadzienie:

ok. 2, 5 kg  kwaśnych jabłek-najlepsze szare renety

3 łyżki  cukru

2 łyżeczki cynamonu

150 g masła

 

Opis przygotowania:

Jabłka umy i osuszyc. Razem ze skórką zetrzec na  tarce o dośc duzych oczkach, lekko odsączyc. Dodac cukier i cynamon., dobrze wymieszac.

Wszystkie sypkie składniki połaczyc z proszkiem do pieczenia, podzielic na trzy części. Do formy                ( 25x40 cm, wysmarowana masłem i posypana bułką tartą ) dac  1/3 sypkich składników, na nie połowę  startych jabłek, na jabłka kolejna porcję składników sypkich, następnie pozostałe jabłka. Na wierzch wyłożyć trzecia częśc sypkich składników i wiórki zimnego masła. Piec ok. 55 min w temp.180⁰C.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin