Bakława.doc

(100 KB) Pobierz

Bakława

http://gotowanie.onet.pl/0

Przygotowanie: 20 minut
http://gotowanie.onet.pl/0
Pieczenie: 50 minut
http://gotowanie.onet.pl/0
Kaloryczność: 540 kcal/porcja
http://gotowanie.onet.pl/0
http://gotowanie.onet.pl/0 

Składniki na 10 porcji


http://gotowanie.onet.pl/0 

http://gotowanie.onet.pl/0

opakowanie mrożonego ciasta filo (500 g)

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

25 dag masła

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

50 dag posiekanych orzechów włoskich

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

4 łyżki tartej bułki

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

5 łyżek cukru

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

łyżeczka cynamonu

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0
Syrop:

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

20 dag cukru

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

5 łyżek miodu

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

sok i skórka z 1 cytryny

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

Etapy przygotowania


http://gotowanie.onet.pl/0 

1.

http://gotowanie.onet.pl/0

Ciasto filo rozmrozić. Masło stopić. Orzechy wymieszać z cukrem, tartą bułką i cynamonem. Blachę posmarować masłem. Na dnie ułożyć 3 placki jeden na drugim, smarując je najpierw stopionym masłem.

 

 

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

2.

http://gotowanie.onet.pl/0

Położyć warstwę nadzienia, przykryć 2 plackami, skropić masłem. Powtórzyć czynności. Na koniec położyć warstwę nadzienia, przykryć 3 plackami, skropić masłem. Pokroić na kawałki.

 

 

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

3.

http://gotowanie.onet.pl/0

Piec ok. 40 minut w temp. 200 stopni C. Cukier, miód, skórkę i sok z cytryny zagotować ze szklanką wody. Wrzącym syropem polać bakławę, piec jeszcze 10 minut w temp. 160 stopni C.

 

 

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

http://m.onet.pl/_m/2cca0989232b1968550cee131ca3921f,5,12.jpg

http://gotowanie.onet.pl/0 

 

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin