Pierogi z jabłkami i ryżem .doc

(1 KB) Pobierz

Przygotowanie: 1 godz

 

 

Składniki

 

                            mąka

                           

                            2 torebeczki ryżu

                           

                            1/2 kg jabłek

                           

                            sól , woda , cukier, goździki , cynamon

                           

                            2 jajka

                           

                            masło

                           

              Z mąki , jednego jajka , wody i soli przygotowujemy ciasto na pierogi. Rozwałkowujemy i wycinamy kółeczka.

                                                       

              Ryż gotujemy. Mieszamy z 4 łyżkami masła. W między czasie jabłka myjemy , obieramy i ścieramy na tarce. Posypujemy cukrem ,cynamonem i gożdzikami. Mieszamy z ryżem.

                                                       

              Na kółeczkach z ciasta układamy farsz i lepiemy pierogi.

                                                       

              Gotujemy w lekko osolonej wodzie. Podajemy ze stopionym masłem lub słodką śmietanką.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin