Pierogi serowo - owocowe.doc

(1 KB) Pobierz

Składniki:

30 dkg wiśni,

2.5 szkl. mąki,

30 dkg białego sera,

0.5 szkl. śmietany ,

1 żółtko,

3 łyżki cukru,

4 łyżki cukru pudru,

sól.

 

 

 

Sposób przyrządzenia:

        Wiśnie umyć, wydrylować, odcisnąć na sitku, owoce wymieszać z cukrem, odstawić. Mąkę wysypać na stolnicę, wbić żółtko. Dodać szczyptę soli. Powoli, wlewając ok. 1 szkl. ciepłej wody wyrobić ciasto. Powinno być elastyczne, miękkie i lśniące. Ciasto podzielić na 3 - 4 części, przykryć je aby nie wysychało. Każdą część rozwałkować na placek grubości 3 mm. Wykrawać krążki o średnicy 7 cm. Ser zmiksować z połową cukru pudru. Na każdym krążku ciasta układać po porcji sera i 2 - 3 wiśnie. Krążki składać na pół, starannie zlepiając brzegi. W dużym garnku zagotować wodę z odrobiną soli. Na wrzątek wrzucać pierogi, gotować 3 - 4 min. do wypłynięcia. Pierogi podawać ze śmietaną i cukrem.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin