Pierogi z łososiem, suszonymi pomidorami i rukolą.doc

(1 KB) Pobierz

SKŁADNIKI: FARSZ: - 100 g fileta z łososia norweskiego bez skóry i ości - 50 g wędzonego fileta z łososia norweskiego - 50 g cebuli - 50 g suszonych pomidorów - Olej - Sól, pieprz czarny CIASTO: - 150 g mąki - Żółtko - 1 łyżka oleju - Sól PONADTO: - 20 g filetów anchois - Sałata rukola - 4 łyżki oliwy truflowej - 2 łyżki octu balsamicznego - 5 g świeżo tartych płatków parmezanu SPOSÓB WYKONANIA: FARSZ: łososia drobno zmielić, suszone pomidory posiekać. Na oleju podsmażyć cebulę, ostudzić. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i doprawić do smaku. CIASTO: do przesianej mąki dodać żółtko, olej i tyle ciepłej wody, by osiągnąć jednolitą masę o konsystencji ciasta pierogowego. Zagnieść i odstawić na chwilę. Po rozwałkowaniu używając szklanki wykroić z ciasta koła, a następnie ułożyć na nich małe porcje farszu i zlepić brzegi. Pierogi gotować 3 minuty we wrzącej, osolonej wodzie. Pierogi podawać z suszonymi pomidorami, filetami anchois i sałatą rukola skropioną oliwą truflową. Przed podaniem posypać świeżo tartymi płatkami parmezanu.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin