Składniki
35 dag maki pszennej,
1 jajko,
szczyta soli
60 dag ziemniaków,
20 dag tłustego twarogu,
2 ząbki czosnku
po 1 pęczku bazylii, tymianku oraz szczypiorku
3 łyżki parmezanu,
2 łyżeczki pasty "Pesto alla Genpvese",
sól, pieprz
Etapy przygotowania
1. Z maki, jajka i soli zagnieść ciasto dodając tyle wody, aby było miękie i elastyczne.
2. Ziemniaki obrać, ugotować w posolonej wodzie. Nastepnie zemleć wraz z serem. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, zioła drobno posiekać. Składniki wymeiszać dodając parmezan i pastę "Pesto alla Genovese", doprawić solą oraz pieprzem.
3. Ciasto rozwałkować, szklanką wycinac krązki i nakładac po 1 łyżeczce farszu, formować pierogi. Gotować je w osolonym wrzatku ok 5 minut.
jot_em18