Składniki:
35 dkg (2 pełne szklanki) mąki,
ok. 0.75 szkl. wody,
1 jajko.
Nadzienie:
20 dkg fasoli,
20 dkg chudego i wędzonego boczku,
5 dkg cebuli,
1 łyżka masła lub margaryny do usmażenia cebuli,
3 ząbki czosnku,
1 płaska łyżka utartego majeranku,
sól i pieprz do smaku,
1 łyżeczka cukru,
8 dkg słoniny do okrasy.
Sposób przyrządzenia:
Fasolę przebrać, opłukać, namoczyć w przegotowanej, ostudzonej wodzie i pozostawić do następnego dnia.
Nazajutrz gotować w tej samej wodzie, a gdy jest prawie miękka, posolić, dodać cukier.
Ugotować, odcedzić, odsączyć, wystudzić.
Cebulę obrać, opłukać, pokroić, usmażyć na maśle lub margarynie na złoty kolor.
Wędzony boczek pokroić na kawałki.
Fasolę, cebulę i boczek zemleć w maszynce do mielenia mięsa.
Dodać zmiażdżony lub drobniutko posiekany czosnek, majeranek, sól i pieprz.
Wszystko razem starannie wymieszać.
Zagnieść ciasto, rozwałkować, wykroić krążki lub kwadraciki, rozłożyć nadzienie, zlepić pierogi i ugotować.
Na koniec okrasić pierogi stopioną słoniną ze skwarkami.
jot_em18