Pierogi z boczkiem i fasolą.doc

(1 KB) Pobierz

Składniki:

 

35 dkg (2 pełne szklanki) mąki,

 

ok. 0.75 szkl. wody,

 

1 jajko.

 

Nadzienie:

 

20 dkg fasoli,

 

20 dkg chudego i wędzonego boczku,

 

5 dkg cebuli,

 

1 łyżka masła lub margaryny do usmażenia cebuli,

 

3 ząbki czosnku,

 

1 płaska łyżka utartego majeranku,

 

sól i pieprz do smaku,

 

1 łyżeczka cukru,

 

8 dkg słoniny do okrasy.

 

 

Sposób przyrządzenia:

      

Fasolę przebrać, opłukać, namoczyć w przegotowanej, ostudzonej wodzie i pozostawić do następnego dnia.

 

Nazajutrz gotować w tej samej wodzie, a gdy jest prawie miękka, posolić, dodać cukier.

 

Ugotować, odcedzić, odsączyć, wystudzić.

 

Cebulę obrać, opłukać, pokroić, usmażyć na maśle lub margarynie na złoty kolor.

 

Wędzony boczek pokroić na kawałki.

 

Fasolę, cebulę i boczek zemleć w maszynce do mielenia mięsa.

 

Dodać zmiażdżony lub drobniutko posiekany czosnek, majeranek, sól i pieprz.

 

Wszystko razem starannie wymieszać.

 

Zagnieść ciasto, rozwałkować, wykroić krążki lub kwadraciki, rozłożyć nadzienie, zlepić pierogi i ugotować.

 

Na koniec okrasić pierogi stopioną słoniną ze skwarkami.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin