Ziemniaczane pierogi z mięsem .doc

(2 KB) Pobierz

Składniki

 

•  1200 - 1400 g ziemniaków

 

•  4- 5 żółtek

 

•  2 szklanki mąki

 

•  2 łyżki oleju

 

•  sól

 

farsz :

 

•  40- 50 dkg mięsa mielonego wieprzowego

 

•  2 cebule

 

•  1- 2 łyżki oleju

 

•  2 ząbki czosnku

 

•  2 łyżeczki czerwonego delikatu Knorr

 

•  3- 4 łyżki bułki tartej

 

•  sól pieprz

 

sos:

 

•  ogórek sałatkowy

 

•  pęczek rzodkiewek

 

•  ok 300- 400 ml gęstego jogurtu naturalnego

 

•  2 łyżki majonezu

 

•  ketchup

 

•  2- 3 ząbki czosnku

 

•  pieprz, sól

 

 

Etapy przygotowania

 

1.  Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Po ugotowaniu zagnieść na pure i ostudzić. Do zimnych ziemniaków dodać żółtka, olej i mąkę, wyrobić ciasto jak na pierogi.

   

2.  Mięso włożyć do garnka, dodać 2 łyżki oleju, przyprawy i mieszając poddusić składnki farszu. Następnie dodać pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek, wszystko razem dusić do miękkości dodając kilka łyżek wody. Pod koniec gotowania do farszu dodać bułkę tartą (farsz powinien mieć zwartą konsystencję).

   

3.  Ciasto rozwałkować podsypując mąką, wycinać szklanką kółka i nakładać farsz lepić jak pierogi (można także wycinać prostokąty nakładać farsz i lepić jak paszteciki). Na patelni rozgrzać olej i smażyć na złoty kolor.

   

4.  sos: ogórek i rzodkiewki zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posolić i odstawić na ok. 30 min. Następnie odcisnąć, dodać jogurt, majonez i rozdrobniony czosnek, przyprawić do smaku solą i pieprzem, na koniec zrobić kleksy z ketchupu. Pierogi podawać z sosem. 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin