Składniki:
Ciasto:
35 dkg (2 pełne szklanki) mąki,
ok. 0.75 szkl. wody,
1 jajko.
Nadzienie:
30 dkg filetów,
25 dkg wędzonego i chudego boczku,
1 płaska łyżka przyprawy do zup ("jarzynka" lub "vegeta"),
5 dkg czerstwej bułki (mała bułeczka),
mleko do namoczenia bułki,
1 jajko,
pieprz i sól do smaku,
1 płaska łyżka sproszkowanego majeranku,
2 dkg zrumienionej na sucho tartej bułki,
8 dkg masła lub margaryny do polania pierogów.
Sposób przyrządzenia:
Filety rybne ugotować w wodzie z rozpuszczoną "jarzynką" lub "vegetą".
Ostudzić, odcisnąć.
Czerstwą bułkę namoczyć w mleku i odcisnąć.
Boczek pokroić na skwareczki.
Filety, bułkę i boczek zemleć w maszynce do mielenia mięsa.
Wbić jajko, wsypać majeranek, sól i pieprz.
Wszystko razem dokładnie wymieszać.
Gdyby farsz okazał się za rzadki, dodać trochę tartej bułki.
Zagnieść ciasto, rozwałkować, wykroić krążki lub kwadraciki, rozłożyć nadzienie, zlepić pierogi i ugotować.
Na koniec posypać pierogi zrumienioną na sucho tartą bułką i polać gorącym masłem lub margaryną.
jot_em18