Pierogi z rybą i boczkiem.doc

(1 KB) Pobierz

Składniki:

 

Ciasto:

 

35 dkg (2 pełne szklanki) mąki,

 

ok. 0.75 szkl. wody,

 

1 jajko.

 

Nadzienie:

 

30 dkg filetów,

 

25 dkg wędzonego i chudego boczku,

 

1 płaska łyżka przyprawy do zup ("jarzynka" lub "vegeta"),

 

5 dkg czerstwej bułki (mała bułeczka),

 

mleko do namoczenia bułki,

 

1 jajko,

 

pieprz i sól do smaku,

 

1 płaska łyżka sproszkowanego majeranku,

 

2 dkg zrumienionej na sucho tartej bułki,

 

8 dkg masła lub margaryny do polania pierogów.

 

 

Sposób przyrządzenia:

      

Filety rybne ugotować w wodzie z rozpuszczoną "jarzynką" lub "vegetą".

 

Ostudzić, odcisnąć.

 

Czerstwą bułkę namoczyć w mleku i odcisnąć.

 

Boczek pokroić na skwareczki.

 

Filety, bułkę i boczek zemleć w maszynce do mielenia mięsa.

 

Wbić jajko, wsypać majeranek, sól i pieprz.

 

Wszystko razem dokładnie wymieszać.

 

Gdyby farsz okazał się za rzadki, dodać trochę tartej bułki.

 

Zagnieść ciasto, rozwałkować, wykroić krążki lub kwadraciki, rozłożyć nadzienie, zlepić pierogi i ugotować.

 

Na koniec posypać pierogi zrumienioną na sucho tartą bułką i polać gorącym masłem lub margaryną.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin