Składniki
• 30 dag mąki
• 2 szczypty soli
• 1 jajo
• 15 dag masła, pokrojonego w kawałki
• 2 łyżki lodowatej wody
• 20 dag twarogu
• 10 dag bryndzy albo fety
• 1 łyżka śmietany 18%
• 3 żółtka
• sól, pierz, kminek
• 5 dag ostrego salami
Etapy przygotowania
1. Ciasto: Mąkę przesiać do miski. Dodac sól, jajo, masło i zacząć wyrabiać ciasto. Dodac 2 łyżki wody, zagnieść na gładkie ciasto. W razie potrzeby można dodac trochę wody. Uformaowac z ciasta kulę, zawinięte w filię ciasto odstawić do lodówki na godzinę. Po wyjęciu z piekarnika odstawić na 15 minut, następnie rozwałkowac i wykroić 12 krążków o średnicy 10 cm.
2. Salami pokroić w drobną kostke i wymieszać z oboma serami. Dodać 1 żółtko i śmietanę. Doprawić solą i pieprzem na ostro. Na każdym krążku ciasta położyć po 1 łyżce farszu i zlepić brzegi ciasta.
3. Resztą żółtek wymieszac z łyżką wody, posmarowac nimi pierogi i posypać kminkiem.
4. Piec 15- 20 minut w piekarniku na grzanym do 190 stopni. Można podawac na ciepło lub zimno.
jot_em18