Pierożki z pikantnym farszem.doc

(1 KB) Pobierz

Składniki

 

•  30 dag mąki

 

•  2 szczypty soli

 

•  1 jajo

 

•  15 dag masła, pokrojonego w kawałki

 

•  2 łyżki lodowatej wody

 

•  20 dag twarogu

 

•  10 dag bryndzy albo fety

 

•  1 łyżka śmietany 18%

 

•  3 żółtka

 

•  sól, pierz, kminek

 

•  5 dag ostrego salami

 

 

Etapy przygotowania

 

1.  Ciasto: Mąkę przesiać do miski. Dodac sól, jajo, masło i zacząć wyrabiać ciasto. Dodac 2 łyżki wody, zagnieść na gładkie ciasto. W razie potrzeby można dodac trochę wody. Uformaowac z ciasta kulę, zawinięte w filię ciasto odstawić do lodówki na godzinę. Po wyjęciu z piekarnika odstawić na 15 minut, następnie rozwałkowac i wykroić 12 krążków o średnicy 10 cm.

   

2.  Salami pokroić w drobną kostke i wymieszać z oboma serami. Dodać 1 żółtko i śmietanę. Doprawić solą i pieprzem na ostro. Na każdym krążku ciasta położyć po 1 łyżce farszu i zlepić brzegi ciasta.

   

3.  Resztą żółtek wymieszac z łyżką wody, posmarowac nimi pierogi i posypać kminkiem.

   

4.  Piec 15- 20 minut w piekarniku na grzanym do 190 stopni. Można podawac na ciepło lub zimno.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin