Składniki:
• 2 upieczone uda kacze
• 150 g razowego chleba
• 1 cebula
• 1 łyżeczka kminu rzymskiego
• natka pietruszki
• 6 łyżek mąki pszennej
• 2 ogórki kiszone
• pomidorki koktajlowe do dekoracji
• 150 ml śmietanki słodkiej
• 2 jaja
• ciepła woda do konsystencji
• szklanka sosu od pieczenia kaczki
• 150 g upieczonych wątróbek drobiowych
• sól, pieprz, oliwa
Sposób przyrządzania:
Uda kacze pieczemy w piekarniku w 180°C przez 45 minut, wątróbki w tej samej temperaturze przez 10 minut, mięso możemy przyprawić do smaku ziołami wedle uznania (tymianek, majeranek); upieczone uda obieramy ze skóry, mięso oddzielamy od kości.
Wkładamy do miksera lub maszynki do mięsa razem z wątróbkami, dodajemy słodką śmietankę i dokładnie mielemy.
Następnie dodajemy jajko i pokrojony w kostkę razowy chleb bez skórki, miksujemy ponownie, doprawiamy solą i pieprzem.
Mąkę, jajo, sól i wodę dokładnie mieszamy w misce, następnie wyrabiamy ciasto dłońmi na desce do puszystej konsystencji.
Wałkujemy na grubość 2 mm, z ciasta kieliszkiem lub szklanką wycinamy kółka.
Na kółka nakładamy łyżeczką farsz i bardzo dokładnie zlepiamy końce, zwilżając je wodą.
Gotujemy w osolonym wrzątku przez 3– 4 minuty po wypłynięciu pierogów na powierzchnię.
Ogórki kroimy w cienkie paseczki, cebule w piórka, wrzucamy do rondelka na rozgrzaną oliwę, dodajemy posiekane na desce ziarna kminu rzymskiego i gotujemy mieszając.
Dolewamy śmietankę słodką i sos od pieczenia kaczki, na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
Na talerz wylewamy gęsty sos ogórkowy, układamy na nim pierogi, przybieramy listkami natki i pokrojonymi w ćwiartki pomidorkami koktajlowymi.
jot_em18