Pierogi z pieczonej kaczki z sosem ogórkowym .doc

(2 KB) Pobierz

Składniki:

 

• 2 upieczone uda kacze

 

• 150 g razowego chleba

 

• 1 cebula

 

• 1 łyżeczka kminu rzymskiego

 

• natka pietruszki

 

• 6 łyżek mąki pszennej

 

• 2 ogórki kiszone

 

• pomidorki koktajlowe do dekoracji

 

• 150 ml śmietanki słodkiej

 

• 2 jaja

 

• ciepła woda do konsystencji

 

• szklanka sosu od pieczenia kaczki

 

• 150 g upieczonych wątróbek drobiowych

 

• sól, pieprz, oliwa

 

Sposób przyrządzania:

 

Uda kacze pieczemy w piekarniku w 180°C przez 45 minut, wątróbki w tej samej temperaturze przez 10 minut, mięso możemy przyprawić do smaku ziołami wedle uznania (tymianek, majeranek); upieczone uda obieramy ze skóry, mięso oddzielamy od kości.

 

Wkładamy do miksera lub maszynki do mięsa razem z wątróbkami, dodajemy słodką śmietankę i dokładnie mielemy.

 

Następnie dodajemy jajko i pokrojony w kostkę razowy chleb bez skórki, miksujemy ponownie, doprawiamy solą i pieprzem.

 

Mąkę, jajo, sól i wodę dokładnie mieszamy w misce, następnie wyrabiamy ciasto dłońmi na desce do puszystej konsystencji.

 

Wałkujemy na grubość 2 mm, z ciasta kieliszkiem lub szklanką wycinamy kółka.

 

Na kółka nakładamy łyżeczką farsz i bardzo dokładnie zlepiamy końce, zwilżając je wodą.

 

Gotujemy w osolonym wrzątku przez 3– 4 minuty po wypłynięciu pierogów na powierzchnię.

 

Ogórki kroimy w cienkie paseczki, cebule w piórka, wrzucamy do rondelka na rozgrzaną oliwę, dodajemy posiekane na desce ziarna kminu rzymskiego i gotujemy mieszając.

 

Dolewamy śmietankę słodką i sos od pieczenia kaczki, na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki.

 

Na talerz wylewamy gęsty sos ogórkowy, układamy na nim pierogi, przybieramy listkami natki i pokrojonymi w ćwiartki pomidorkami koktajlowymi.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin