Składniki:
6 jajek
3 łyżki mąki
1,5 łyżki masła
1 łyżka sosu sojowego
300 g serka homogenizowanego
200 g szynki
2 strąki czerwonej papryki
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki żelatyny
2 łyżki śmietanki
sól
pieprz
Sposób wykonania:
Paprykę umyć, osuszyć, wstawić na 30 minut do rozgrzanego piekarnika do 180 st., a następnie obrać ze skórki i wyciąć gniazda nasienne.
Pokroić w paseczki.
Śmietankę podgrzać, rozpuścić w niej żelatynę i wystudzić.
Serek wymieszać z masą śmietanową i doprawić solą, zmiażdżonym czosnkiem i pieprzem.
Wstawić na 10 minut do lodówki.
Żółtka rozetrzeć z sosem sojowym oraz mąką.
Delikatnie połączyć z ubitą pianą z białek.
Z masy usmażyć na rozgrzanym maśle duży, cienki omlet.
Lekko wystudzić.
Na omlecie ułożyć szynkę, posmarować częścią twarożkowej masy, ułożyć paseczki papryki i posmarować resztą masy.
Omlet zrolować, a następnie zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 2 godziny.
Przed podaniem pokroić w plastry.
jot_em18