Zupa makowa.odt

(23 KB) Pobierz

Zupy na świątecznym stole i moja tradycyjna zupa makowa z zacierkami

7 grudnia 2011

Autor: Olga Smile



Co kraj to obyczaj, co rodzina to inna tradycja. U nas na wigilijnym stole praktycznie zawsze była zupa grzybowa, bardzo esencjonalna i intensywna w smaku, u babci barszcz czerwony na zakwasie z pierożkami, a u mojej teściowej słodki barszcz czerwony z czosnkiem podany z pasztecikami. Czasem, aby urozmaicić odświętne menu ja dla odmiany podaję również zupę migdałową lub makową. Pamiętam, że moi znajomi, którzy wyprowadzili się na przepiękne mazury zgodnie z obyczajem panującym w swojej rodzinie jadają podczas wigilii zupę rybną. To dla mnie zaskoczenie, jednak, co się dziwić, w końcu to „rybne” święta.
Dotychczas pokazywałam już:
Wigilijna zupa grzybowa
Wigilijny barszcz czerwony na zakwasie buraczanym
Wigilijna zupa makowa 
Wigilijna zupa migdałowa 
Zupa rybna

A u Was, która z zup pojawi się  na świątecznym stole? Jaką macie rodzinną tradycję?

 

 

 

 

 

 

 

 

* 2 litry tłustego mleka, najlepiej pasteryzowanego w niskiej temperaturze jak Robico (smakuje jak prawdziwe mleko a o to chodzi)
* 2 szklanki maku
* 1 laska cynamonu
* opcjonalnie 50 ml startych migdałów
* 150 g jasnych rodzynek
* 2 łyżeczki cukru waniliowego lub 1 laska wanilii (ja wolę wanilię)
* 50 ml miodu lub cukru brązowego
* zacierki kupne lub domowe

Krok Po kroku:

1. Mak płuczę, zalewam letnią wodą i odstawiam do napęcznienia na 3-4 godziny. Odlewam wodę i mielę trzykrotnie w maszynce o drobnych oczkach.
2. Do garnka wkładam mak, dolewam mleko, dodaję rodzynki, rozciętą łaskę wanilii, cukier, korę cynamonową, zmielone migdały i gotuję na małym ogniu około 15 minut (od zagotowania).
3. Zacierki gotuję w małej ilości wody, odcedzam i dodaję do zupy makowej. Podaję w niedużych talerzach, piękna, aromatyczna i niezwykle smaczna zupa! Zdecydowanie odświętna!

 

 


 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin