Kategoria: Dania główne
Ziemniaki są wartościowym składnikiem diety, więc warto je spożywać kilka razy w tygodniu.
Karolina_Przepisów: 2
dla 2-4 osób
mączyste ziemniaki, 1 kgkminek w ziarnach, 1 łyżeczkacebula, 20 dag1 i 1/2 szklanki mleka, suszony tymianek, 1 łyżeczkaoregano, 1 łyżeczkaszynka w plastrach, 20 dagkajzerka, 1/2ser raclette, 10 dagmasło, 2 łyżkistarta gałga muszkatołowa, sól, pieprz, PONADTO:, tłuszcz do formy
·
czas przygotowania: do 90 min
1. Ziemniaki umyć i nieobrane włożyć do garnka razem z kminkiem. Zalać wodą i gotować około 25 min.2. W tym czasie obrać cebulę i pokroić ją w cienkie plasterki. Masło rozgrzać na patelni i zeszklić na nim cebulę. Przyprawić solą, pieprzem, tymiankiem oraz oregano, po czym zdjąć z ognia.3. Szynkę pokroić w drobną kostkę, a bułkę zetrzeć na drobnej tarce. Ser zetrzeć na grubej tarce i wymieszać z tartą bułką. Jajka roztrzepać z mlekiem, po czym przyprawić solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Piekarnik nagrzać do 200 C.4. Żaroodporną formę wysmarować tłuszczem. Ziemniaki odcedzić, obrać i pokroić w plasterki. Następnie ułożyć je warstwami w formie, posypując szynką i podduszoną cebulą.5. Całość zalać mlekiem z jajkami, posypać serem i zapiekać 30-40 min. Jeśli powierzchnia zapiekanki zacznie zbyt szybko się rumienić, formę można na kilka minut przykryć folią aluminiową.
Początek formularza
szymon1047