Zapiekanka z ziemniakami i szynką.doc

(55 KB) Pobierz
Zapiekanka z ziemniakami i szynką
Zapiekanka z ziemniakami i szynką

Zapiekanka z ziemniakami i szynką

Kategoria: Dania główne

Ziemniaki są wartościowym składnikiem diety, więc warto je spożywać kilka razy w tygodniu.

Karolina_Karolina_
Przepisów: 2

Składniki

dla 2-4 osób

mączyste ziemniaki, 1 kg
kminek w ziarnach, 1 łyżeczka
cebula, 20 dag
1 i 1/2 szklanki mleka, 
suszony tymianek, 1 łyżeczka
oregano, 1 łyżeczka
szynka w plastrach, 20 dag
kajzerka, 1/2
ser raclette, 10 dag
masło, 2 łyżki
starta gałga muszkatołowa, 
sól, pieprz, 
PONADTO:, tłuszcz do formy

·                       

Opis przygotowania

czas przygotowania: do 90 min

1. Ziemniaki umyć i nieobrane włożyć do garnka razem z kminkiem. Zalać wodą i gotować około 25 min.

2. W tym czasie obrać cebulę i pokroić ją w cienkie plasterki. Masło rozgrzać na patelni i zeszklić na nim cebulę. Przyprawić solą, pieprzem, tymiankiem oraz oregano, po czym zdjąć z ognia.

3. Szynkę pokroić w drobną kostkę, a bułkę zetrzeć na drobnej tarce. Ser zetrzeć na grubej tarce i wymieszać z tartą bułką. Jajka roztrzepać z mlekiem, po czym przyprawić solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Piekarnik nagrzać do 200 C.

4. Żaroodporną formę wysmarować tłuszczem. Ziemniaki odcedzić, obrać i pokroić w plasterki. Następnie ułożyć je warstwami w formie, posypując szynką i podduszoną cebulą.

5. Całość zalać mlekiem z jajkami, posypać serem i zapiekać 30-40 min. Jeśli powierzchnia zapiekanki zacznie zbyt szybko się rumienić, formę można na kilka minut przykryć folią aluminiową.

Początek formularza

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin