Japoniec.doc

(23 KB) Pobierz
Japoniec

Japoniec

 

Składniki:

Ciasto:

·        1 ½ szklanki mąki

·        ½ szklanki cukru

·        ½ kostki margaryny

·        1 jajko

·        1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Masa makowa:

·        30 dkg maku

·        1 ½ szklanki cukru

·        5 jajek

·        20 dkg margaryny

·        60 dkg jabłek

·        8 łyżeczek kaszy manny

·        2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

·        bakalie

·        olejek migdałowy

 

Sposób wykonania:

Z podanych składników zagnieść ciasto i rozłożyć je na wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formie (25 x 36 cm).

Mak sparzyć i zmielić. Jaja z cukrem ubić na parze. Dodać do nich zmielony mak, roztopioną margarynę, starte jabłka, kaszę manną, proszek do pieczenia, bakalie, olejek migdałowy. Wszystko delikatnie wymieszać i wylać na surowe ciasto. Piec około 45 minut w temperaturze 160-170°C.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin